Slovensko sa stalo v Česku hitom

Záujem českých dovolenkárov o zájazdy na Slovensko sa podľa predstaviteľov českých cestovných kancelárií medziročne zvýšil v priemere o 50 až 60 percent. Niektoré cestovky dokonca hovoria o najvyššom raste dopytu za posledných 10 rokov. Napríklad hovorca Čedoku Tomáš Brejcha tvrdí, že záujem Čechov o Slovensko sa zvýšil za uplynulých 12 mesiacov o 100 percent!

Jedným z hlavných dôvodov nárastu počtu Čechov smerujúcich na Slovensko je výhodný kurz českej a slovenskej koruny.

Lacnejšie ako v Alpách

"Týždenná dovolenka v Tatrách vyjde českú rodinu približne o 20 % lacnejšie ako v rakúskych alebo nemeckých Alpách," povedala hovorkyňa spoločnosti Fischer Věra Kudynová. V porovnaní s podobným pobytom v Čechách je cena o 5 až 7 % nižšia. Na celkovej cene "slovenskej" dovolenky sa podieľa nielen lacnejšie ubytovanie a strava, ale aj vleky, vstupné a podobne.

Záujem o "slovenskú" dovolenku rastie aj pre vojnu v Iraku, pretože dovolenkári sa sústreďujú na krajiny dostatočne vzdialené od ohniska vojnového konfliktu.

Česi najviac navštevujú Vysoké a Nízke Tatry. V rebríčku návštevnosti jednotlivých miest potom nasledujú svetoznáme kúpele Piešťany. Turisti majú najväčší záujem o rekreačné strediská a hotely strednej kategórie so zabezpečenou polpenziou alebo plnou penziou. "V trojhviezdičkových hoteloch trávi svoju dovolenku približne 65 % našich klientov," spresnila riaditeľka CK Gaudeamus Romana Hánková.

Pracovné cesty

Do Bratislavy cestujú Česi skôr pracovne, prípadne tu nocujú počas svojich ciest do Viedne. Napriek tomu luxusné bratislavské hotely zaznamenali za posledné tri roky rastúci počet českých zákazníkov. Vysokému záujmu Čechov sa teší napríklad luxusný bratislavský hotel Danube. "Za posledných 12 mesiacov sa zvýšil počet Čechov ubytovaných v hoteli približne o 15 až 20 %," povedal riaditeľ hotela Viktor Bonislavský.

Mierne vzrástol počet českej klientely aj v hoteli Forum. Obchodná manažérka hotela Jana Janúchová zaznamenala v posledných dvoch rokoch nárast nocujúcich Čechov o 3 %.

Približne 80 % turistov cestuje na Slovensko autobusom a autom. Niektoré CK však autokarové zájazdy na Slovensko vôbec neorganizujú. "O cesty autokarom bol taký malý záujem, že ich teraz vôbec nerobíme. Naši klienti cestujú na dovolenku vlastným autom," povedala Kudynová. Rastie pritom aj počet ľudí, ktorí cestujú na Slovensko letecky.

NÁRODNÁ OBRODA

obsah | Slovenská republika