Slovenské školstvo je na chvoste OECD

Slovenskí učitelia majú najnižšie platy z krajín OECD a Slovensko dáva základným a stredným školám najmenej peňazí na žiaka. Podobné je to aj pri vysokých školách, ale tam sa za nami ocitlo ešte Grécko, Portugalsko a Mexiko. Vyplynulo to zo štúdie OECD, organizácie, ktorá združuje 30 najvyspelejších ekonomík sveta.

Výsledky štúdie vyvolali minulý týždeň veľkú pozornosť a kritiku školstva v Nemecku a Česku, ktoré tiež nedopadli lichotivo. Na Slovensku, ktoré dopadlo ešte horšie, štúdia nijaké reakcie nevyvolala. Väčšina oslovených ju ešte nečítala a okrem toho - zlé výsledky už neprekvapujú.

"Je tu zrejme určitý duch únavy, len my rektori na to niekoľko rokov poukazujeme," povedal Juraj Sinay, prezident Slovenskej rektorskej konferencie. Čísla pozná, preto rektori stále žiadajú zvyšovanie rozpočtu. Ani pre ministerstvo školstva "tieto údaje nie sú novinkou, minister na ten stav dlho upozorňuje", povedala hovorkyňa Monika Murová.

Ministerstvo financií navrhuje v rozpočte na budúci rok, aby vysoké školstvo dostalo o 0,1 % z HDP viac ako vlani. To je cieľ, ku ktorému sa vláda zaviazala. Murová upozorňuje, že pri regionálnom školstve je návrh rezortu financií v skutočnosti nižší, ako bol pre tento rok.

Andrej Salner z Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť hovorí, že nízke čísla sú známe, ale zaostávame aj v súkromných výdavkoch. "Spoliehame sa, že financovanie vzdelávania je len záležitosťou štátneho rozpočtu." Rezervy vidí aj v tom, ako sa peniaze používajú. Prvým krokom na zlepšenie situácie je podľa neho prenos kompetencií na obce.

(r)

obsah | Slovenská republika