Slovensko už nebude Slovinskom

Svet si konečne prestane pliesť Slovensko so Slovinskom, tvrdia optimisti. Summit Bush - Putin zviditeľní Bratislavu a pomôže ju odlíšiť od Ľubľany, kde sa podobná schôdzka konala pred štyrmi rokmi. Skeptici však varujú, že to nebude až také jednoduché.

"Aj my sme mali v júni 2001 veľké oči, ale už krátko po summite sme zistili, že jedno také stretnutie na úplné rozlíšenie nestačí," hovorí lektorka slovinčiny na Univerzite Komenského v Bratislave Saša Poklačová z Ľubľany. Vlani ešte pred vstupom do EÚ chceli Slovinci dokonca zmeniť štátnu zástavu, ktorá je priam na nerozoznanie od slovenskej. Odradili ich len veľké výdavky spojené s takouto zmenou.

Zdalo by sa, že Slovensko si zamieňajú za Slovinsko prevažné zámorské krajiny. Podľa prieskumu, ktorý na požiadanie Pravdy urobila Slovenská pošta, nie je to také jednoznačné. Vlani sem zablúdili tisícky listov a iných zásielok so slovinskými adresami. Dovedna 602 kilogramov, ktoré bolo treba presmerovať do Slovinska.

"Predvlani toho bolo ešte viac, takmer o 230 kilogramov, " pripomenula hovorkyňa pošty Bela Lisáková.

Každá štvrtá zásielka prišla síce z USA, ale väčšina predsa len z európskych krajín. Trinásť percent z Nemecka, vyše 12 percent z Talianska, 7 percent zo Švajčiarska, 4 percentá z Rakúska a v tomto výpočte možno pokračovať. Teda aj ľudia zo susedných štátov si nás mýlia. Podobné starosti mala slovinská pošta so slovenskými adresátmi.

Prekladateľ zo slovinčiny do slovenčiny Ján Jankovič je presvedčený, že väčšie štáty si nás zamieňajú najmä preto, lebo tak Slováci, ako aj Slovinci sú malé, podhorské a navyše slovanské národy. "Sme na okraji ich záujmu, veľmoci by si nás neplietli iba vtedy, keby sme sedeli na rope alebo inej strategickej surovine," tvrdí Jankovič.

Predvlani na tlačovej konferencii v Ríme predstavoval taliansky premiér Silvio Berlusconi Antona Ropa, premiéra Slovinska , týmito slovami: ,,Som rád, že je tu s nami slovenský premiér." Rop mu to nezabudol a ešte rok po udalosti sa o nej nezabudol zmieniť v jednom rozhovore: "Bolo to veľmi čudné. Požiadali sme vtedy novinárov, aby o tom nepísali."

Svet si pletie Slovensko so Slovinskom aj po ich vlaňajšom vstupe do únie. Zástupcovia oboch štátov sa zvyknú v Bruseli aspoň raz v mesiaci stretnúť, aby si vymenili nesprávne zaslanú poštu. Saša Poklačová je však rada, že si Slovincov zamieňajú práve so Slovákmi a nie s niekým iným. ,"Dôležité je, že my sa dokážeme navzájom rozlíšiť, že sa stále viac spoznávame a hľadáme, čo máme spoločné," uzatvára lektorka slovinčiny.

VLADIMÍR JANCURA, PRAVDA

obsah | Slovenská republika