SIS: Operovali tu agenti z Východu

SIS monitoruje aj obchodníkov so zbraňami a prípadný prechod teroristov cez naše územie.Slovenská informačná služba odhalila na Slovensku zahraničné spravodajské služby z východných krajín. Potvrdil to predseda výboru na kontrolu SIS Viliam Soboňa z HZDS po tom, ako si vypočul správu o stave SIS v roku 2002 z úst riaditeľa SIS Ladislava Pittnera.

V správe sa uvádza, že jeden diplomat z bývalej republiky ZSSR bol zo Slovenska aj vyhostený. "Veľvyslanec príslušnej krajiny bol upozornený, že Slovensko nebude v budúcnosti takéto aktivity na svojom území tolerovať," píše sa v správe.

Pittner včera správu predniesol pred poslancami.

Poslanec za SDKÚ Roman Vavrík ju považoval za vyváženú. "Dozvedeli sme sa niektoré veci, o ktorých sme len tušili," nepovedal však aké. "Bolo tam dosť zaujímavých informácií."

Podľa predsedu SMK Bélu Bugára v správe nebolo "nič svetoborné". "To, čo som sa dozvedel, je tajné, ostatné sa môžete dozvedieť na internete," povedal. "Ak si niekto myslí, že sa v konkrétnej oblasti dozvie nejaké informácie, to nie. Žiadne telefónne čísla, žiadne mená, kto bol odpočúvaný." Bugár chápe, že Pittner je v službe len krátko a nemá zatiaľ všetky nové informácie. Na otázku, či sa Pittner venoval kauze odpočúvanie, Bugár povedal: "Priamo nie."

Viliam Soboňa však priznal, že Pittner naznačil, že sa pre kauzu odpočúvanie preverujú aj ľudia zo SIS. Soboňu by zaujímalo, či SIS kontroluje, ako s ich informáciami narába vyšetrovateľ.

O personálnych zmenách správa nehovorila. "Hovoril len o tom, že sa pripravuje do konca roka očista od príslušníkov ŠtB. V súčasnosti ich je v SIS dvanásť percent," povedal Soboňa. Bývalý riaditeľ SIS Vladimír Mitro však tesne pred svojím odchodom povedal pre SME iný údaj: "Ja mám takých pod desať percent a zaručujem vám, že v Maďarsku alebo Poľsku je to percento vyššie."

autor

obsah | Slovenská republika