Schuster zostavením vlády zatiaľ nikoho nepoveril

Prezident Rudolf Schuster v pondelok nepoveril Mikuláša Dzurindu zostavením vlády. Dzurinda mu pritom písomne predložil, že pravica už rokuje o novej vláde a má väčšinu poslancov v parlamente. Schuster sa totiž rozhodol, že všetky strany, ktoré sa dostali do snemovne, majú ešte ďalších päť dní rokovať medzi sebou o možných koalíciách. Pravicová štvorka pritom začala rokovania o vytvorení novej vlády ešte v nedeľu.

Dzurinda tento Schusterov krok podľa vlastných slov očakával. "Ústava prezidentovi nenariaďuje hneď niekoho poveriť zostavením vlády, ani keď má v parlamente väčšinu," uviedol v pondelok po stretnutí s hlavou štátu. Počíta s tým, že vládu bude zostavovať pravicová štvorkoalícia SDKÚ, SMK, KDH a ANO, ktoré majú v parlamente 78 hlasov.

Tieto strany pokračujú v rozhovoroch o zostavovaní vlády a nemienia na tom nič meniť. "Nie je dôvod rokovať s HZDS ani so Smerom, keď sme už s našimi partnermi deklarovali vôľu vládnuť spolu, podobný postoj očakávam aj od nich," vyhlásil Dzurinda. "Pracuje sa na programových tézach, štruktúre kabinetu a jeho personálnom obsadení," uviedol Dzurinda. Keď budú tieto záležitosti dohodnuté, písomne ich predloží prezidentovi. Ten by mal podľa hovorcu Jána Füleho poveriť niekoho zostavením vlády v piatok. Expertné komisie pravicovej štvorkoalície rokujú o zoštíhlení vlády i personálnych otázkach. Predsedom parlamentu by mal byť Béla Bugár alebo Pavol Hrušovský, jedného podpredsedu by mala nominovať ANO, druhého opozícia. Nový kabinet bude mať zrejme 16 ministrov. Zlúčiť by sa mali rezorty školstva a kultúry a niektorí vicepremiéri by zároveň mali riadiť aj konkrétny rezort. Ide o podpredsedu vlády pre ekonomiku.

Ten by bol súčasne aj nejakým ekonomickým ministrom (buď financií, alebo hospodárstva) a vicepremiér pre integráciu by riadil ministerstvo zahraničných vecí. Uvažuje sa aj o zrušení ministerstva privatizácie. Aj HZDS si ešte robí nádeje, že bude vo vláde, pravica s ním však nebude ani rokovať a aj keby sa spojilo so Smerom, nemajú väčšinu v parlamente. "Budeme rokovať s každým okrem KSS," uviedol predseda HZDS Vladimír Mečiar. Jeho strana je ochotná ísť do vlády aj bez toho, žeby získala v kabinete i parlamente vedúce kreslo. Mečiar uviedol, že on osobne žiadny post nechce a rokovania viesť nebude. "Pán prezident povedal, že ak mu predložím 76 hlasov, bude to rešpektovať," vyhlásil. S Mečiarom však nemieni rokovať nikto okrem lídra Smeru Roberta Fica. "Ak pozvanie na rozhovor dostanem, nevidím dôvod, prečo by som ho neprijal," povedal Fico. On osobne by však vo vláde s HZDS nesedel.

Prezident Rudolf Schuster sa v pondelok stretol so všetkými predsedami parlamentných strán, vrátane KSS.

(pt, vg), PRAVDA

obsah | Slovenská republika