Schmögnerová výkonnou tajomníčkou EHK

Exministerka financií Brigita Schmögnerová 18. marca nastúpi do funkcie výkonnej tajomníčky Európskej hospodárskej komisie, ktorá sídli vo švajčiarskej Ženeve. Ministerstvo zahraničných vecí oficiálne označilo vymenovanie Schmögnerovej za veľký úspech slovenskej diplomacie. "Pre taký mladý nezávislý štát je to povšimnutiahodná skutočnosť," okomentoval udalosť minister zahraničných vecí Eduard Kukan. V hierarchii funkcií v rámci OSN sa podľa Kukana tento post rovná postu námestníka generálneho tajomníka OSN Kofiho Annana.

Schmögnerová je už druhou osobou zo Slovenska vo vysokej funkcii v OSN. V rokoch 1999 až 2001 bol Eduard Kukan osobným zmocnencom generálneho tajomníka OSN pre Balkán. Nešlo však o stálu funkciu. Schmögnerová je ako prvá šéfkou stálého orgánu v rámci štruktúry OSN.

Post nezískala konkurzom, absolvovala pohovory s tromi námestníkmi generálneho tajomníka aj so samotným Kofim Annanom. Ide o politickú nomináciu, s vymenovaním musia súhlasiť ostatné členské krajiny. Pred nástupom do funcie sa musí vzdať poslaneckého mandátu v Národnej rade SR.

Podľa Kukana vymenovanie Schmögnerovej, jeho vlastné angažovanie sa v OSN, a tiež znovuzvolenie slovenského diplomata Jána Kubiša za generálneho tajomníka OBSE svedčí o tom, že "kandidáti Slovenskej republiky sú dnes v medzinárodných organizáciách braní veľmi vážne".

V súvislosti s týmto postom sa meno Brigity Schmögnerovej spomínalo už v roku 2000. Minister Kukan aj premiér Dzurinda vtedy čelili kritike, že Schmögnerovej zatajili ponuku vtedajšieho šéfa EHK o možnosti uchádzať sa o toto miesto, hoci by vraj mala dobré šance. Schmögnerová sa o ponuke dozvedela z iných zdrojov a zúčastnila sa na pohovore s Kofim Annanom. Kukan vtedy vyhlásil, že neuspela. Schmögnerová zase kritizovala slovenskú diplomaciu, že nevyvinula dostatočné úsilie, aby post získala.

Eduard Kukan včera poprel, že by Schmögnerovú kedykoľvek kritizoval. "Vtedy som len informoval, čo som sa dozvedel z úst generálneho tajomníka OSN. O jej kvalitách som nikdy nepochyboval," povedal. Teraz bola podľa neho jednoducho iná situácia.

Európska hospodárska komisia je jednou z piatich regionálnych komisií OSN, ktoré sú bezprostredne podriadené Hospodárskej a sociálnej rade OSN. Jej hlavným cieľom je rozvíjať a posilňovať hospodársku činnosť v rámci vzťahov medzi európskymi krajinami.

(mp)

obsah | Slovenská republika