SB: Slováci reformujú, iní poľavili

Stredoeurópske krajiny okrem Slovenska poľavili v reformách, uviedla vo svojej správe Svetová banka. Je to kvôli slabej podpore verejnosti a blížiacim sa voľbám tohto roku v Maďarsku a v budúcom roku v Česku, v Poľsku i na Slovensku. Napriek tomu je spokojná s plánmi na znižovanie rozpočtových deficitov vo väčšine nových krajín únie, má však obavy z prekročenia plánovaného deficitu v Maďarsku.

"Rozpočty na rok 2005 ukazujú ďalšiu fiškálnu konsolidáciu tam, kde je najnutnejšia. Pretrvávajú však obavy, najmä kvôli vysokému deficitu a slabej správe rozpočtu v Maďarsku," uviedla Svetová banka. Maďarsku opäť hrozí prekročenie plánovaného rozpočtového deficitu 4,7 percenta HDP, napriek dodatočným krokom na zlepšenie disciplíny.

Ministri krajín Európskej únie tento mesiac verejne pokárali Maďarsko za vlažnú rozpočtovú politiku a vyzvali Budapešť na zlepšenie plánov na zníženie deficitu, ktoré sú kľúčové pre prijatie eura. Plány ďalších štátov V4 - Slovenska, Česka a Poľska - komisia schválila.

Okrem Slovenska reformné úsilie v nových stredoeurópskych členoch únie poľavilo, konštatovala Svetová banka. Je to najmä kvôli slabej podpore verejnosti a blížiacim sa voľbám. Parlamentné voľby budú v tomto roku v Poľsku, v budúcom roku v Českej republike, v Maďarsku i na Slovensku, pripomenula agentúra REUTERS.

(pi), PRAVDA

obsah | Slovenská republika