Satinský medzi Marsom a Jupiterom

Po ukončenej zemskej púti sa populárny zabávač, herec a spisovateľ Július Satinský dostal na nekonečnú vesmírnu dráhu. Podľa potvrdenia Centra pre malé planéty v americkom Cambridge má číslo 15 946 a lieta na dráhach medzi Marsom a Jupiterom.

Zásluhu na tomto vesmírnom zaradení majú dvaja objavitelia Adrián Galát s Alexandrom Pravdom, ktorí dlhodobo sledovali novú planétku, zaevidovali jej presnú polohu, výpočet dráhy a vo februári 2003 zaslali žiadosť do uvedeného Centra na schválenie.

"Satinský vo vesmíre je už katalogizovaný a má trvalé číslo," uviedol dnes pre TASR Pravda z Astronomického observatória Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Modre.

Modranské observatórium pozoruje planéty od roku 1995. Majú 50 číslovaných asteroidov, z nich 16 pomenovali. Posledným je Satinský. Podľa Pravdu mnohí ľudia smútia za skorým odchodom umelca a radi by po ňom pomenovali park či námestie. Objavitelia sa rozhodli prispieť a utíšiť túžbu takýmto spôsobom. Satinský sa pohybuje v skupinke medzi asteroidmi s číslami od 15 000 do 20 000.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika