Na Slovensko prídu mnísi zo Šao-linu

Cvičenia, v podaní mníchov priamo z legendárneho Šao-linu, dokazujúce, že myseľ je schopná ovládať ľudské telo, si bude môcť na vlastné oči prvýkrát vychutnať aj slovenská verejnosť.

V polovici mája sem totiž zavíta 20 mníchov - učiteľov i študentov Šao-linu, ktorí budú pred zrakmi divákov na svojich hlavách lámať hrubé drevené guľatiny, ohýbať veľké kusy kovu, a to bez akýchkoľvek stôp poranenia. Budú tlačiť ťažké bremená oštepom opretým o krk a jedno zo šao-linských detí dokáže svojím bruchom vyvinúť taký podtlak pod klasickým polievkovým tanierom, že ho dokáže dvihnúť do vzduchu.

Fascinujúci dvojhodinový program mníchov žijúcich podľa prísnych pravidiel budhizmu poukazuje na ľudskú odolnosť a podstatu ovládania sa, poskytuje prehľad o rozvíjaní najvýznamnejších kultúr v Číne, a to všetko za sprievodu originálnej hudby z chrámu. Program oslovuje všetky vekové kategórie. Na štyroch kontinentoch ho videli viac než 3 milióny divákov. Mnísi účinkovali aj vo svetových televíznych zábavných programoch ako Thomas Gottschalkshow, či David Lettermanshow.

Šao-linský kláštor sa nachádza v provincii Henan asi 700 km na juhozápad od hlavného mesta Číny. Kláštor bol založený indickým mníchom Tamom, ktorý premenil budhistické učenie do čínštiny a rozvinul novú náuku a v porovnaní s klasickým učením ide o jeden zo smerov zen budhizmu. Mnísi vyvinuli meditácie a školenia s cvičeniami, ktoré im poskytovali neuveriteľné fyzické zručnosti. Tieto metódy výcviku boli zdrojom všetkých bojových umení známych na západe, ako napríklad Kung Fu. Študenti Šao-linu trénujú 15 až 20 rokov kým dosiahnu majstrovstvo a môžu vyučovať.

Program patrí svojou jedinečnosťou medzi záhady tohto sveta. Mnísi na celom svete ukazujú, čo všetko je ľudské telo schopné dokázať v spojení s duševným vývojom počas najtvrdšieho tréningu v období až dvadsiatich rokov. Na Slovensku sa mnísi predstavia prvýkrát, a to 18. mája tohto roku v športovej hale na Pasienkoch.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika