Premiér požiadal prezidenta o odvolanie ministra Rsuka

Premiér Mikuláš Dzurinda dnes podal prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi návrh na odvolanie predsedu ANO Pavla Ruska z funkcie ministra hospodárstva.

Gašparovič by mal ešte dnes o 13. hodine odovzdať Ruskovi odvolávací dekrét. Riadením rezortu dočasne poverí vicepremiéra a ministra financií Ivana Mikloša.

Hlava štátu nechce proces výmeny na ministerskom poste zdržiavať. "Situácia na politickej scéne dozrela do štádia, ktoré je treba riešiť aj takýmito rigoróznymi rozhodnutiami," povedal prezident novinárom. "Možnože takýto krok mal prísť skôr," dodal.

Gašparovič považuje za dôležité, aby vláda fungovala s dostatočnou podporou v Národnej rade SR. "Pán premiér ma ubezpečil, že verí, že v NR SR nájde podporu na to, aby doviedol vládu do konca volebného obdobia," konštatoval prezident.

Dzurinda sa odmietol vyjadriť k menu prípadného Ruskovho nástupcu. Podotkol, že každá vláda sa musí opierať o podporu parlamentu.

Premiér na utorkovom rokovaní Koaličnej rady vyzval lídra liberálov, aby odstúpil z funkcie kvôli kauze zmenky. Na rozmyslenie mu dal čas do dnešnej 10. hodiny. Ďalšie zotrvanie Ruska vo vláde označil Dzurinda za neprijateľné.

Po nočnom vyše štvorhodinovom rokovaní predsedníctva ANO Rusko oznámil, že premiérov návrh neakceptuje. Vedenie aliancie sa kvôli vnútrostraníckym rozporom rozhodlo požiadať premiéra o podanie návrhu na odvolanie ministrov kultúry a zdravotníctva Františka Tótha a Rudolfa Zajaca. Nominovalo už aj náhradníkov - na Tóthovo miesto prednostu Krajského úradu v Banskej Bystrici Milana Kepeňu a pre prípad odvolania Ruska určilo ako kandidáta na nového ministra hospodárstva súčasného štátneho tajomníka ministerstva dopravy Vladimíra Menicha. Kauzu zmenky otvorili koncom júla tohto roka médiá. Informovali, že Rusko už ako minister hospodárstva podpísal podnikateľovi Ľubomírovi Blaškovi jedenásť zmeniek spolu na 104,5 milióna korún. Blaško sa venoval podnikaniu v oblasti energetiky, v júni minulého roka zomrel na infarkt. Rusko tvrdil, že celý dlh podnikateľovi vrátil, svoju interpretáciu však viackrát zmenil. Dnes vyšli v troch celoštátnych denníkoch inzeráty, v ktorých minister vysvetľuje svoje obchodné transakcie občanom.

O podanie návrhu na Ruskovo odvolanie požiadalo premiéra minulý týždeň KDH s odôvodnením, že chce sedieť v slušnej vláde. Ak by premiér žiadosti kresťanských demokratov nevyhovel, vláda by podľa ich vyjadrení nemohla pokračovať v súčasnej podobe a KDH by ju nepodporovalo ani v parlamente.

(mh, mab, tal)

obsah | Slovenská republika