Dzurinda berie Ruska do vlády

Predseda vlády Mikuláš Dzurinda sa po stretnutí s koaličnými partnermi z KDH a SMK rozhodol akceptovať návrh ANO, ktorá na post ministra hospodárstva nominovala predsedu strany Pavla Ruska. Premiér podá návrh na Ruskovo vymenovanie do funkcie ministra hospodárstva prezidentovi Rudolfovi Schusterovi bezprostredne po podaní demisie doterajšieho šéfa rezortu Roberta Nemcsicsa.

Rozhodnutie predsedníctva ANO o nominovaní Pavla Ruska bolo jednoznačné, a to treba podľa predsedy aliancie využiť. "Ukázalo sa, že je problém nájsť človeka, ktorý by v tejto situácii takú podporu získal," konštatoval Rusko. ANO si podľa jeho slov nemôže dovoliť posielať do vládneho kresla človeka, ktorého by o štyri-päť mesiacov musela sťahovať kvôli vlastným problémom.

Po vymenovaní za ministra má predseda ANO ambíciu šéfovať aj ministerskému klubu strany. Na poste podpredsedu Národnej rady SR by ho mal na základe rozhodnutia predsedníctva ANO nahradiť prvý podpredseda aliancie Ľubomír Lintner.

Rusko nevidí dôvod, prečo by koaliční partneri mali vznášať voči jeho nominácii výhrady. Je presvedčený, že ak jeho účasť vo vláde nezlepší vnútrokoaličné vzťahy, tak ich minimálne nezhorší.

Súčasný šéf rezortu Robert Nemcsics 27. augusta po stretnutí s Ruskom oznámil, že je pripravený odstúpiť z funkcie. Termín svojho odchodu nešpecifikoval, mala by to však byť otázka niekoľkých týždňov. Nemcsics chce počas nich vykonať kľúčové opatrenia na ministerstve, aby rezort mohol na budúci rok bez problémov fungovať. Predsedníctvo ANO vyslovilo 25. augusta nedôveru Nemcsicsovi i štátnemu tajomníkovi ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií Branislavovi Opaternému "na základe výrokov, ktoré boli zverejnené v médiách a ktoré poškodili alianciu, ako aj na základe hodnotenia doterajšej vzájomnej komunikácie a ich činnosti na týchto postoch". O deň neskôr požiadal Rusko premiéra Mikuláša Dzurindu o podanie návrhu na Nemcsicsovo odvolanie. Predseda vlády však požiadavke koaličného partnera nevyhovel, pretože na odvolanie ministra nevidel žiaden ústavný dôvod.

Vnútorné problémy by si podľa Dzurindu mala aliancia vyriešiť sama, pričom nikto nespochybňuje jej nárok na post ministra hospodárstva.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika