Vláda Mikuláša Dzurindu sa rozpadá

Vládna koalícia sa rozpadla. KDH oznámilo, že z nej odchádza. Dôvodom je rozhodnutie SDKÚ, že minister zahraničia Eduard Kukan nepodpíše návrh zmluvy s Vatikánom o výhrade vo svedomí. Vláda sa teda zmluvou nemôže zaoberať.

KDH už v sobotu varovalo stranu premiéra Mikuláša Dzurindu, že schválenie zmluvy vládou je podmienkou na jeho zotrvanie v koalícii. Dzurinda to včera označil za "ultimátum, nátlak a násilie", ktoré nemôžu byť "nástrojom na hľadanie dohôd".

Dzurinda vyčítal KDH, že svojím ultimátom mu nedali čas na diskusiu o zmluve a že KDH využilo situáciu len ako "zámienku na odchod z vlády". Minister spravodlivosti Daniel Lipšic nemal podľa Dzurindu poverenie od vlády, aby s Vatikánom rokoval o zmluve, to mal podľa neho robiť minister zahraničia Kukan.

Predseda KDH Pavol Hrušovský včera vydal len stručné vyhlásenie o odchode z koalície, v ktorom Dzurindu obvinil z "nedôstojného a lživého útoku" na ministra Lipšica. Tlačovú konferenciu zvolalo KDH nadnes. Predseda SMK Béla Bugár povedal, že dnes sa chcú na koaličnej rade dozvedieť, čo odchod KDH znamená, a neželajú si ústavnú krízu ani chaos. Samotný postoj KDH nechce SMK hodnotiť, ale zaujíma ich, či sa Hrušovský vzdá postu predsedu parlamentu, keďže s touto funkciou sa spája napríklad aj vyhlásenie volieb.

Koaliční politici zatiaľ otvorene nepripustili možnosť predčasných volieb, ale podľa prepočtov jedného z nich majú pre zákonné lehoty čas na ich vypísanie do 21. februára.

Opozícia s výnimkou HZDS odmieta pomáhať vláde Mikuláša Dzurindu dovládnuť do riadnych volieb. Smer považuje za jediné riešenie predčasné voľby. Premiér Mikuláš Dzurinda včera na tlačovej konferencii SDKÚ odmietol argument KDH, že odďaľovaním prijatia zmluvy porušuje SDKÚ vládny program. "Plníme ho a máme ešte čas, aby sme ho naplnili čo najviac," povedal premiér.

Na dopracovanie zmluvy podľa Dzurindu zostáva ešte sedem mesiacov, lebo jeho vláda sa ju zaviazala iba dopracovať a "nie je tam slovíčko ani schváliť, ani ratifikovať". Sám ju pritom považuje za nedopracovanú. Dzurinda argumentoval aj tým, že o podrobnostiach zmluvy ministerstvo zahraničia so Svätou stolicou nerokovalo a vyjednal ju minister spravodlivosti Lipšic, ktorý na to vraj nikdy nedostal poverenie vlády. "Je nemysliteľné, aby s iným štátom zjednával medzinárodné zmluvy iný rezort, ako je rezort zahraničných vecí." Lipšic a ministri Mikloš a Fronc dostali podľa premiéra iba úlohu pripraviť návrhy príslušných zmlúv.

Premiér hovoril aj o tom, že prvýkrát sa táto téma dostala do koaličnej rady až 19. januára a nikto ju dovtedy neotvoril. Hneď po tom vraj prišli ultimáta. Pokiaľ by sa mala zmluva prijať v tejto politickej konštelácii, boli by podľa Dzurindu potrebné jej úpravy a až potom môže "jediný minister zahraničných vecí so Svätou stolicou eventuálne začať vyjednávať finálny text". Podrobnosti zmluvy o výchove a vzdelávaní s Vatikánom v minulosti dojednával minister školstva Martin Fronc.

Dzurinda sa priamo nevyjadril k otázke, či má už alternatívu, aby vláda dokončila riadne funkčné obdobie, keď KDH z koalície odíde. Opakovane povedal, že "najhoršou alternatívou je chaos" a bude pre neho dobrý akýkoľvek variant, ktorý uchová dobrú povesť Slovenska.

S KDH by sa preto na koaličnej rade Dzurinda rád pozhováral, ako chaosu zabrániť. Či ešte nejaká koaličná rada, na ktorú príde KDH, bude, nám zástupcovia strán povedať nevedeli.

K budúcej ďalšej spolupráci s Hrušovského stranou sa Dzurinda vyjadril zdržanlivo. Vždy vraj cítil a želal si, aby základnou alternatívou pre SDKÚ bola spolupráca s KDH a SMK, teraz si vraj "nemôže robiť ilúzie". Programovo majú podľa neho tieto strany naďalej k sebe najbližšie.

Okrem SMK ešte patrí do vládnej koalície aj skupina poslancov okolo Ľubomíra Lintnera. Ten povedal, že "veci treba riešiť s chladnou hlavou". Či budú desiati poslanci klubu podporovať vládu aj po odchode KDH, bude Lintner vedieť až dnes, keď sa s nimi stretne. On sám vládu podporí.

Čo sa bude diať

· dnes by sa mala zísť poslednýkrát koaličná rada, ale po vyhlásení KDH, že odchádza, je to neisté,
· dnes rokuje parlament o odvolaní ministrov zdravotníctva a školstva Rudolfa Zajaca a Martina Fronca, rokovanie sa musí začať, lebo sú zvolané, odvolávanie ministrov však asi stratilo zmysel,
· ministri za KDH by mali podať demisiu do rúk prezidenta,
· prezident ju môže aj nemusí prijať,
· je otázne, či sa funkcie šéfa parlamentu vzdá šéf KDH Pavol Hrušovský,
· možno očakávať stretnutie všetkých parlamentných strán, ktoré budú rokovať o osude Dzurindovej vlády,
· prezident republiky bude zrejme paralelne viesť konzultácie o ďalšom vývoji,
· strany sa budú rozprávať, či čakať s voľbami až do riadneho termínu v septembri alebo ich uskutočniť už v júni,
· ak sa dohodnú na septembrovom termíne volieb, bude sa diskutovať, či dovládne Dzurindova menšinová vláda s podporou opozície (HZDS), alebo vláda úradníkov,
· v hre však môže byť skôr skorší termín volieb, potom budú dôležité kalkulácie strán, komu viac voľby vyhovujú už v júni a komu v septembri,
· ak budú chcieť voľby skôr, strany musia rýchlo konať, aby sa v priebehu necelých troch týždňov dohodli na termíne v júni,
· potom by zrejme dovládla súčasná Dzurindova vláda s tým, že rezorty po KDH by viedli asi dočasne poverení niektorí súčasní členovia vlády,
· podmienkou opozície by asi bolo, aby už vláda neprijala žiadne vážne rozhodnutia, najmä privatizačné.

(knm, mož, sp)

obsah | Slovenská republika