Koalícia rokuje, ako skončí

Marec alebo apríl, vtedy by mali byť na Slovensku predčasné voľby. Za najlepší termín to považujú SMK, KDH a súhlasí s ním aj opozícia. Proti predčasným voľbám sa postavil premiér Mikuláš Dzurinda.

Do utorka, keď sa koalícia opäť pokúsi otvoriť rokovanie parlamentu, chce zabezpečiť hlasy nezávislých poslancov. "Je šanca, aby sa našla väčšinová podpora pre plnenie vládneho programu," povedal vo štvrtok Dzurinda. Šéf SMK Béla Bugár to tak nevidí. "Stále budeme na hranici uznášaniaschopnosti. Za takúto cenu vládnuť nemôžeme. Nechceme byť rukojemníkmi opozície a nezávislých," povedal Bugár v stredajšom rozhovore.

Podľa premiéra Dzurindu za situáciu v parlamente môžu komunisti na čele s Robertom Ficom. "Využili, že som sa rozhodol odvolať ministra hospodárstva Pavla Ruska a ten sa rozhodol pomstiť," povedal. Predseda Smeru Robert Fico na to reagoval slovami, že ak predseda vlády nemá v parlamente väčšinovú podporu, mal by odstúpiť. Komentovať ďalej Dzurindove slová nechcel.

O politickej kríze by mala dnes rokovať Koaličná rada. O podmienkach dovládnutia však už začal s opozíciou rokovať predseda parlamentu Pavol Hrušovský.

Hoci HZDS ešte v utorok chcelo predčasné voľby až v júni po rekonštrukcii vlády, teraz jarný termín volieb pripúšťa. "Či to bude v marci, záleží na dohode. Som presvedčená, že k nej dôjde a HZDS to podporí," povedala Katarína Tóthová.

Podľa Fica sa niektoré politické strany jarného termínu volieb obávajú. "Dohoda o predčasných voľbách bude zložitá, niektorým sa bude ťažko končiť," povedal.

Smer zatiaľ žiada od vládnej koalície pozastavenie privatizácie. HZDS chce rekonštrukciu vlády a opravy reforiem. Podobne aj skupina poslancov za Slobodné fórum a HZD. Šéfka slobodných Zuzana Martináková však pripúšťa, že predčasné voľby podporí aj bez zmien vo vláde. "Ponuku na rekonštrukciu vláda nevyužila, zostáva však aktuálna," povedala.

Béla Bugár tieto opozičné podmienky nekomentoval. "Zatiaľ poznáme len niektoré. Chcem vedieť všetky, možno sa dohodneme len na nevyhnutných krokoch, potrebných na predčasné voľby," reagoval. Jeho strana však rovnako ako KDH výmeny ministrov vylúčila. "Súčasťou dohody musí byť to, ako dôstojne skončíme volebné obdobie," zdôraznil podpredseda KDH Pavol Minárik.

HZDS podľa podpredsedu Viliama Vetešku bude na výmene ministrov trvať. "Nesúhlasíme, aby vláda vládla v dnešnom zložení. Chceme aj zmeny v dôchodkoch, v sociálnej oblasti a v zdravotníctve. Možno sa to bude dotýkať aj privatizácie," uviedol. Ostatné veci chce HZDS oznámiť až priamo na rokovaní s Hrušovským.

To malo byť pôvodne v stredu, predseda HZDS Vladimír Mečiar však naň neprišiel. Hrušovskému odkázal, aby najskôr spresnil, či s ním chce rokovať ako s predsedom strany, alebo ako s poslancom. A to napriek tomu, že na Hrušovského pozvánke bolo uvedené, že Mečiara pozýva ako predsedu HZDS. Rokovať by mali dnes.

SMK už má podľa Bugára pripravené dve možnosti, ako predloží zákon o skrátení volebného obdobia do parlamentu. Uviedol, že najprv bude hľadať podporu v koalícii a až potom osloví opozíciu. S premiérom Dzurindom nehovoril, lebo nemal dôvod. "Budem s ním hovoriť, ak bude návrh na stole, predpokladám, že niekedy v pondelok, utorok," povedal Bugár.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika