Paroubek a Fico idú do kampane spolu

Po prvýkrát od rozdelenia Československa budú voľby v oboch štátoch takmer súčasne. Výsledok českých volieb, ktoré budú 3. júna, môže ovplyvniť slovenské voľby o dva týždne neskôr.

Česká a slovenská ľavica sa chystá vo volebnej kampani úzko spolupracovať. "Komunikácia v predvolebnom období bude veľmi silná a zreteľná," povedal podpredseda vládnej ČSSD Martin Starec.

Český premiér Jiří Paroubek príde pred voľbami niekoľkokrát na Slovensko a návštevy mu v Česku oplatí predseda Smeru Robert Fico.

Vzťahy pravicových strán nie sú také vrelé. Česká ODS sa už rozhodla pre spoluprácu s poľskou konzervatívnou stranou Právo a spravodlivosť, ktorej zástupcovia sú v jej volebnom tíme.

Slovenská a česká pravica majú odlišné názory na Európsku úniu, ale aj na niektoré ekonomické reformy. ODS sa už napríklad vzdala princípu jednotnej sadzby DPH, hoci pri programe zavedenia rovnej 15-percentnej dane zatiaľ zostáva.

Podpredseda ODS Petr Nečas povedal, že zatiaľ sa nechystá predvolebná spolupráca s SDKÚ, lebo "rozhodnutie o slovenských voľbách je dosť čerstvé". Generálny sekretár SDKÚ Ivan Harman hovorí, že ODS a SDKÚ si budú pomáhať, "ak budeme môcť".

Sociológ Pavel Haulík sa domnieva, že výsledok českých volieb môže ovplyvniť slovenské, lebo víťaz českých volieb sa môže zapojiť do slovenskej kampane.

"Ak to bude ODS, tak to bude tromf pre SDKÚ, ak zvíťazí ČSSD, tak to bude tromf pre Smer," hovorí Haulík. Český politológ Jiří Pehe si myslí, že by mohla zavážiť hlavne účasť Paroubka na kampani Smeru. Predseda českej vlády by mohol podľa politológa pomôcť Ficovej strane získať imidž štandardnej sociálnej demokracie. Voľby budú na jar ešte v Maďarsku a nie je vylúčené, že do predčasných volieb pôjde aj Poľsko.

IGOR STUPŇAN, MIROSLAV KERN

obsah | Slovenská republika