Migrácii slovenských Rómov nemožno zabrániť

S rozšírením Európskej únie sa aj rómska otázka na Slovensku a v Českej republike stane spoločným európskym problémom, všíma si v stredajšom vydaní belgický denník La Libre Belgique, ktorý porovnáva situáciu Rómov na Slovensku a v Čechách.

V ČR sa podľa neho postavenie rómskej menšiny pomaly ale iste zlepšuje. Svedčí o tom nedávny verdikt súdu, ktorý uznal, že rómska uchádzačka o prácu Renata bola rasovo diskriminovaná a priznal jej odškodné. Stále prísnejšie tresty tiež dostávajú skinheadi a úspešní Rómovia majú čoraz väčší priestor v médiách.

K lepšej situácii Rómov v Čechách však určite prispievajú stále vysoké sociálne a rodinné dávky, ktoré česká vláda zachovala napriek tomu, že bojuje s vysokým deficitom verejných financií.

Slovenská vláda Mikuláša Dzurindu taká opatrná nebola a sociálne dávky znížila o polovicu, čo najmä na chudobnom východe krajiny viedlo k nepokojom a rabovaniu obchodov. Dočasný pokoj nastolili až svaly armády. Všetci v Bratislave vedia, že riešenie problémov polmiliónovej rómskej menšiny je behom na dlhé trate, najmä čo sa týka úsilia vo vzdelávaní, pokračuje La Libre Belgique.

Miestne samosprávy pripravujú viacero malých projektov, na ktoré chcú získať peniaze z európskych fondov. Príkladom je premena bývalého gymnázia v Liptovskom Mikluláši na stolársku dielňu určenú pre mladých rómskych učňov.

Nie je však isté, či sa mladej rómskej generácii bude chcieť čakať. V Košiciach sa už nahlas hovorí o masívnom exode Rómov do Belgicka hneď od 1. mája.

Či je to pravda alebo nie, rómska otázka, ktorá v prípade Slovenska pripomína problémy tretieho sveta, bude určite prenasledovať aj rozšírenú Európsku úniu, uzatvára La Libre Belgique.

HN: Hromadná migrácia slovenských Rómov do Česka nehrozí

Ak by sa po 1. máji slovenskí Rómovia, životné podmienky ktorých patria k najhorším v Európe, rozhodli sťahovať sa do susedného Česka, české úrady im v tom nemôžu účinne zabrániť. Taký je podľa českých Hospodárskych novín (HN) obsah správy, vypracovanie ktorej si vláda objednala u ministra vnútra Stanislava Grossa a ministra práce a sociálnych vecí Zdeňka Škromacha po nedávnych rómskych nepokojoch na východe Slovenska.

Minister Gross však chce svojich kolegov upokojiť. Hromadná migrácia slovenských Rómov do Česka, napriek zhoršovaniu ich situácie, podľa expertov nehrozí. Aspoň nie v najbližšom čase. Gross sa opiera o štúdiu, ktorú si objednal u renomovanej Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM).

V nej sa konštatuje, že po sociálnej reforme bratislavskej vlády štátne dávky, z ktorých väčšina Rómov žije, často nedosahujú ani 1000 korún na osobu. Hlavnou reakciou slovenských Rómov je apatia a zníženie mobility týchto najchudobnejších obyvateľov Slovenska. IOM ale varuje, že apatiu môže vystriedať sťahovanie do Česka rovnako nečakane, ako nečakane vo februári prišlo rabovanie.

V tomto roku požiadalo o azyl v ČR iba 97 občanov SR, čo je štyrikrát menej než za rovnaké obdobie vlani. Ministerstvo vnútra ČR však nevie, koľko Slovákov žije v ČR načierno.

Jedným z mala nástrojov ČR proti nežiaducej migrácii je kontrola, aby sa Rómovia nesťahovali k svojim príbuzným. Pokiaľ bude v jednom byte bývať viac rodín, bude možné ich vysťahovať. Úrady v ČR chcú sprísniť aj kontrolu nelegálnej práce.

Bezmocnosť českej vlády voči prípadnej vlne rómskej migrácie priznáva aj vládny splnomocnenec pre ľudské práva Jan Jařab. "Ak majú byť opatrenia proti migrácii účinné, nebudú prijateľné právne ani eticky," zhrnul.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika