Európa chystá dekádu Rómov

Na zlepšenie situácie Rómov a ich začlenenie do spoločnosti pôjde tento rok 1,2 miliardy korún. Vláda včera schválila Národný akčný plán k Dekáde začleňovania rómskej populácie. Prioritami sú vzdelávanie, zamestnanosť, bývanie a zdravie Rómov.

Akcia je spoločnou iniciatívou Svetovej banky, Inštitútu otvorenej spoločnosti a deviatich krajín, ktoré majú na svojom území vysokú koncentráciu rómskeho obyvateľstva. Dekádu začleňovania Rómov slávnostne "otvoria" v Sofii druhého februára. Ani po včerajšku nie je jasné, kto za Slovensko deklaráciu podpíše. Určite to nebude premiér Mikuláš Dzurinda, kým premiéri Maďarska či Bulharska už účasť potvrdili.

Splnomocnenkyňa vlády pre rómske komunity Klára Orgovánová hovorí, že cieľom "dekády" je ukázať, že ide o problém, ktorému sa chceme venovať, a to aj na najvyššej úrovni. Akčné plány krajín sa pripravovali minulý rok a podľa Orgovánovej "nakoniec vznikla dobrá vec".

Slovensko bude v oblasti vzdelávania podporovať asistentov učiteľa a predškolskú prípravu. Do roku 2012 chce, aby všetky rómske deti prešli prípravou na školu v predškolskom zariadení a do roku 2014, aby všetky mali i celú základnú školu.

Jana Sládečková z ministerstva školstva hovorí, že na budúci rok vyčlenil rezort na asistentov 88 miliónov, o 17 viac ako tento. V minulom roku pôsobilo na slovenských školách 600 asistentov. Overujú sa aj špeciálne testy, ktoré budúcich prvákov rozdelia do špeciálnych a normálnych základných škôl. Do roku 2015 sa má podľa plánu znížiť o 15 percent aj počet rómskych detí v špeciálnych školách.

V oblasti zdravia chce vláda viac preventívnych prehliadok Rómov a zvýšiť ich zaočkovanosť, zlepšiť informovanosť Rómov najmä v oblasti reprodukčného zdravia tak, aby sa zvyšoval priemerný vek rodičiek. Na tento rok ráta s 32 miliónmi na terénnych zdravotníkov.

V oblasti bývania sa Slovensko zaväzuje podporovať výstavbu nájomných bytov a obnovovať súčasné byty Rómov. Na tento cieľ v roku 2005 dá 200 miliónov.

Najväčšia suma pôjde na oblasť zamestnávania, 982 miliónov je však určených nielen pre Rómov, ale pre všetkých znevýhodnených nezamestnaných. Ministerstvo práce totiž ďalej odmieta pomoc na etnickom princípe. Okrem toho plánuje ministerstvo zvýšiť počet terénnych sociálnych pracovníkov zo 79 na 600 a ďalej stavať hygienické centrá. Minulý rok ich postavili desať.

Peniaze pôjdu zo štátneho rozpočtu, ale spolufinancovať sa budú aj z fondov Európskej únie a Rómskeho vzdelávacieho fondu. Orgovánová hovorí, že peniaze na rok 2005 sú, a niečo sa teda určite "podarí dosiahnuť". Sledovať plnenie plánu má vicepremiér Pál Csáky.

(haj), SME

obsah | Slovenská republika