Rómovia v SR potvrdili zprávu o diskriminácii

Parlament Rómov v SR súhlasí so závermi v stredu prezentovanej výročnej správy Amnesty International (AI) za rok 2002. Na dnešnej tlačovej besede to uviedol predseda Parlamentu Rómov (PR) Ladislav Fízik. Správa konštatuje, že slovenskí Rómovia čelili v minulom roku diskriminácii vo všetkých oblastiach života. Správa AI, dostupná aj na internetovej adrese www.amnesty.org sa venuje aj rasizmu a ochrane Rómov zo strany polície. Polícia podľa AI zlyhala a efektívne nevyšetrovala niektoré z ohlásených rasistických incidentov.

Fízik tvrdí, že PR má pripravený projekt na zvýšenie počtu rómskych pracovníkov polície, členov ozbrojených síl. Súčasný podiel Rómov v policajných a armádnych orgánoch je podľa neho veľmi malý. Projekt predpokladá, že zo súčasných 336 rómskych príslušníkov policajných zložiek a armády by sa za 10 rokov mohol zvýšiť ich počet na viac ako 1 600. Náklady na projekt sú podľa Fízika približne 25 miliónov, investované peniaze sa však niekoľkonásobne vrátia. Fízik prezentoval aj projekt strážnej služby na zemiakové polia a do lesov. Projekt by podľa neho nič nestál a Rómovia by napríklad za vyčistenie lesa dostali drevo na kúrenie.

"V rómskych komunitách je bieda a hlad", tvrdí Fízik. Najväčším problémom rómskych osád a mestských rómskych get je úžera, ktorá je podľa Fízika dôsledkom nesystémových sociálnych opatrení. Rómovia z osád podľa neho "nerobia to, čo by mali robiť, deti sú bezprizorné, nechodia do školy." Opatrenia vlády na riešenie problémov rómskych komunít podľa Fízika nepomáhajú. "Naopak, vytvára sa situácia, že ľudia nemajú za čo jesť, z 1 400 korún sa nedá predsa žiť," konštatoval. PR preto vyzýva vicepremiéra Pála Csákyho a jeho sekciu pre ľudské práva, aby konali. Žiada, aby zmenili svoj postoj k rómskej inteligencii, ktorá je podľa Fízika schopná vypracovať kvalitné dlhodobé projekty a nie dočasné a neudržateľné, ako sa to deje teraz. Pokiaľ Rómovia neprevezmú zodpovednosť za svoje problémy, nič sa nepohne dopredu, uviedol Fízik. "Nechceme rómsku asistentku zdravotnej sestry, ale zdravotnú sestru," tvrdí. Rómovia sú málo zapojení do tvorby projektov na využitie fondov Európskej únie (EÚ). PR zároveň upozorňuje štáty EÚ, že po vstupe SR do EÚ sa začne migrácia Rómov.

Rómovia z južného Slovenska boli podľa PR často neinformovaní o referende o vstupe SR do EÚ. Pri kampani k referendu sa zabudlo na južné časti republiky, tvrdí Fízik a vyčíta reprezentácii maďarskej menšiny, že ak ich Rómovia volili, tak mali ísť pred referendom medzi nich a povedať im, aby išli hlasovať.

MARKIZA

obsah | Slovenská republika