S novým bratislavským Županom Ľubom Romanom

Ľudia by mali kontrolovať, či plníme sľuby

Predsedom Bratislavského samosprávneho kraja, teda bratislavským županom, sa stal už v prvom kole regionálnych volieb kandidát pravicovej, prevažne vládnej koalície SDKÚ-KDH-ANO-SMK-DS Ľubo Roman. Vo všetkých ostatných krajoch sa musí uskutočniť druhé kolo. Ľubo Roman však ako jediný získal nadpolovičný počet hlasov, celkovo 65 901. Jeho najväčšiemu protikandidátovi Milanovi Čičovi z opozičnej koalície HZDS-Smer-SOP-SZS dalo hlas 38 466 voličov. Ľubo Roman je v súčasnosti riaditeľom Divadla West v Bratislave, v roku 1994 pôsobil vo vláde Jozefa Moravčíka ako minister kultúry. Teraz sa so svojím bývalým premiérom bude opäť stretávať, pretože Jozef Moravčík je primátorom Bratislavy. Porazený protikandidát Milan Čič bol bezprostredne po revolúcii premiérom Slovenskej republiky, donedávna bol predsedom Ústavného súdu SR. Aké sú názory a zámery Ľuba Romana?

Vzhľadom na rozloženie politických síl v Bratislavskom kraji mnohí predpokladali, že zo súboja kandidátov na predsedu VÚC vyjdete ako víťaz. Napriek tomu, očakávali ste až taký veľký náskok pred svojím najväčším rivalom Milanom Čičom?
- Neočakával som to, lebo M . Čič je silný súper. A keďže som predpokladal druhé kolo, víťazstvo v prvom je pre mňa o to väčším zadosťučinením.

Ako vnímate výsledky volieb, najmä v Bratislavskom kraji?
- Tento región je špecifický. Je to iné Slovensko, ako sa hovorí, no v tom dobrom slova zmysle. Musíme zas chápať, že problémy Bratislavy nie sú problémami celého Slovenska. Pokiaľ ide o istú politickú jednofarebnosť volebných výsledkov na ostatnom území Slovenska, v Bratislavskom kraji musíme urobiť všetko pre to, aby sme ukázali, že aj iná cesta je možná.

Váš volebný program vyznieva veľmi sľubne: stop dopravnému kolapsu a byrokracii, bezpečnosť pre občanov, sociálne istoty, nové pracovné príležitosti, euroregión budúcnosti. Naozaj si myslíte, že sa to dá zvládnuť za jedno volebné obdobie?
- Určite, inak by som to tam nenapísal a myslím si, že ľudia by mali kontrolovať, či svoje sľuby plníme.

Volebný program má však široký záber. Čím by ste chceli začať?
- Najprv bude treba vyriešiť dopravu. Túto oblasť - doprava a cesty - preberáme hneď k prvému januáru. Pokiaľ ide o bezpečnosť, tá sa týka nielen VÚC, ale aj celého štátu. V tomto prípade i ministra vnútra, ako aj primátorov a starostov. Musíme skoordinovať svoje kroky, aby sme utvorili bezpečnejší život pre naše deti, našich rodičov i turistov.

Sľubujete odbúranie byrokracie. Ako na to?
- Predovšetkým by sa úradníci mali začať správať slušne. Lebo oni sú na to, aby poslúžili občanovi, a nie aby prítomnosť občana na úrade, ktorý si potrebuje niečo vybaviť, považovali za obťažovanie. Takýto úradník nemá v úrade čo hľadať.

Akékoľvek sľuby o sociálnych istotách vyznievajú v situácii, v akej sa Slovensko nachádza, dosť populisticky. Ako chcete tie istoty dosiahnuť?
- Chcel by som, aby s regiónom a mestami začali konečne spolupracovať aj cirkvi a občianske združenia. Niektoré občianske združenia sa zbytočne venujú politike. A menej tomu, čo by sme potrebovali. Na druhej strane cirkev sa na niektoré veci zneužíva bez akejkoľvek ďalšej motivácie. Napríklad každý, ak má nejaký problém, vyhľadáva cirkev. Pritom keď sa začne hovoriť o cirkvi v súvislosti so starostlivosťou o pamiatky, tak sa povie, nech sa o ne postará sama. Ak teda obce, občianske združenia a cirkvi začnú spolupracovať, v sociálnej sfére nájdeme spoločné riešenia. Budeme mať totiž k dispozícii aj zdravotnícke či školské zariadenia, ktoré nie sú využité, a tie by sme mohli využiť na pomoc tým, čo to potrebujú.

Na predvolebných letáčikoch s vaším portrétom sme si prečítali slogan: Spoločne dosiahneme úspech. Koho máme rozumieť pod tým "spoločne"? Len politické strany, za ktoré ste kandidovali?
- Myslel som to tak, že spolu s občanmi už konečne potrebujeme dosiahnuť úspech. Viete, Slovensko v poslednom čase nemá úspech v ničom. Ani v športe, ani v kultúre, napríklad už dávno nevyšla jedna poriadna kniha. Ľudia začínajú byť otrávení a preto potrebujeme úspech. A keď budeme úspešní, budú nás uznávať. Úspešní ľudia sa usmievajú. Preto by som chcel, aby sme sa na seba usmievali v zamestnaní, doma pri výchove detí, v športe, umení, hospodárstve.

Občanovi sa chcete - obrazne povedané - venovať 24 hodín denne. Budete sa s občanmi stretávať osobne?
- Samozrejme, lebo obyčajní ľudia ma volili. Ale do akej miery a či robiť pre nich deň otvorených dverí - to ešte neviem. V každom prípade sa budem stretávať so starostami a primátormi, ktorí mi povedia, o čo im a ľuďom ide a keď bude treba, prídem medzi nich osobne. Pri tejto príležitosti by som sa rád poďakoval všetkým, čo ma volili, ale aj tým, čo ma nevolili. Tých druhých chcem presvedčiť, že urobili chybu, že ma nevolili.

Myslíte si, že vám ostane čas na divadlo a pedagogickú prácu?
- Svoje terajšie zamestnanie budem musieť, samozrejme, prerušiť. A či budem hrať v divadle? Asi nie. Nedá sa robiť jedno i druhé a ja som zvyknutý robiť poriadne. Hoci, mnohí ma nahovárajú, aby som si aspoň jedno predstavenie v Bratislave nechal a sem-tam si zahral s Mišom Dočolomanským alebo Emilom Horváthom v našej poslednej inscenácii. Dám to na zváženie parlamentu VÚC. Ak mi to dovolí, budem to robiť.
Alžbeta Klesnilová

Ľubo Roman

kontakt: radorom@leberfinger.sk

Dátum narodenia: 12.04.1944, Malacky

Rodinný stav: ženatý, 2 deti

Profesionálna prax: 2000-súčasnosť: tieňový minister kultúry Aliancie nového občana

1996-súčasnosť: Divadlo WEST Bratislava -riaditeľ

1994-1998: Národná rada SR -nezávislý poslanec

1994: Ministerstvo kultúry SR -minister kultúry SR

1991-1996: Divadlo Nová Scéna-Bratislava -riaditeľ

1986-súčasnosť: Vysoká škola múzických umení-Bratislava Divadelná fakulta - pedagóg

1966-súčasnosť: Divadlo Nová Scéna-Bratislava -sólista činohry


obsah | Slovenská republika