Zachrániť jeden život znamená zachrániť celý svet

Dvanásť ocenení za záchranu životov Židov počas holokaustu odovzdal včera v Bratislave predseda izraelského parlamentu Knessetu Reuven Rivlin a veľvyslankyňa Yael Rubinsteinová.

Väčšinu cien Spravodliví medzi národmi si prišli prevziať príbuzní záchrancov. Jediným žijúcim, ktorý prišiel osobne, bol 78-ročný Andrej Kvas. Pred šesťdesiatimi rokmi ukrývali doma rodinu Friedmanovcov.

Na celom svete doteraz odovzdali menej ako 20 000 cien Spravodliví medzi národmi. "Je to obrovský nepomer medzi počtom záchrancov a miliónmi Židov, ktorým nikto nepomohol," povedal na včerajšej ceremónii predseda NR SR Pavol Hrušovský.

Včerajšok bol pamätným dňom obetí holokaustu - 9. septembra 1941 totiž na Slovensku prijali židovský kódex, jednu z najtvrdších antisemitských právnych noriem v Európe. Pri tejto príležitosti sa konajú viaceré spomienkové akcie, na ktoré prišlo z Izraela viacero slovenských Židov. Medzi nimi aj manželia Šelachovci, ktorí prežili koncentračné tábory. Podľa nich sa musí budovať nová budúcnosť, ale tak ako v kresťanstve spoveď poskytuje uľahčenie, musí sa hovoriť aj o minulosti. Najsilnejším okamihom včerajšej slávnosti bol pre nich prejav predsedu Knessetu v hebrejčine pod slovenskou vlajkou. Rivlinovi pri opisovaní hrôz holokaustu a obetavej pomoci ocenených Slovákov v závere od dojatia zlyhával hlas.

(bar)

obsah | Slovenská republika