Miloš Říha je znovu králem Slovenska

Jako první ze šampionů si zapálil vítězný doutník. "Všichni si tykáme, ne?" zaburácel hokejový trenér Miloš Říha na rozjařené hráče. Hokejové Slovensko se poklonilo českému králi. Kouč Miloš Říha dovedl ve finále proti Zvolenu tým Slovanu Bratislava k titulu. Opět. Jako v roce 2002.

"Mám obrovskou radost," říká. V Česku jako trenér nikdy netriumfoval. S Pardubicemi vybojoval "jen" stříbro, ve Spartě měl spory se staršími hráči. Ve Slovanu teď vedl také hvězdy - Šatana, Višňovského nebo svérázného veterána Cígera, který až do ledna nehrál a chytal ze svého hausbótu na Dunaji ryby. "Nebyl žádný problém. Klidně jsem křičel i na Šatana," tvrdí Říha.

Udivoval nezvyklými tahy. Doma chytal gólman Barta, venku Rybár. Míchal se sestavou. Před finálovou sérií se vsadil s bekem Pavlasem - jestli Slovan vyhraje aspoň zápas ve Zvolenu, nechá si na hlavě vyholit velké T. Jako Trenér. A tým ve Zvolenu vyhrál.

Ještě něčím zaujal. Trenéři soupeřů ho popichovali, ale on se udržel. I ve vypjatém semifinále s Trenčínem, po kterém si protivník stěžoval na rozhodčí. "Škoda, že na led přilétli ufoni. Snad jedině oni mohli způsobit, že jsme byli pořád vylučovaní," zlobil se trenčínský kouč Hiadlovský.

Slovanista Šatan pak Hiadlovskému nahněvaně vzkazoval, že si jej měli ufoni vzít s sebou. Říha elegantně zůstal stranou hádek.

"Na Slovensku je asi play-off vypjatější než v Česku. Některé ty věty jsou cílené provokace. Zdůrazňoval jsem klukům, aby zachovali disciplínu. Ale máte to těžké. Když jste furt hodný, jste zpráskaný." Před týdnem posílal blahopřejný telegram k titulu do Pardubic. Teď přijímá gratulace.

LUKÁŠ HRON, MF DNES

obsah | Slovenská republika