Hlas Ameriky a Slobodná Európa na Slovensku končia

Rádio Slobodná Európa a Hlas Ameriky prestanú vysielať po slovensky, ale aj v ďalších jazykoch štátov východnej Európy. Vláda USA sa pri schvaľovaní rozpočtu na zahraničné vysielanie rozhodla posilniť vysielanie pre Stredný východ.

Voľby 2002 sa na Slovensku skončili z pohľadu rozvoja demokracie podľa mnohých analytikov dobre. Rozhodnutie preto nie je prekvapením. České vysielanie prestal americký Kongres platiť už minulý rok. Už v roku 1993 skončila Slobodná Európa aj v Maďarsku a Poľsku.

"Nový rozpočet znamená zastavenie vysielania Hlasu Ameriky a Rádia Slobodná Európa do nových demokratických štátov Európy, kde existuje sloboda prejavu a kde pokračuje proces príprav na vstup do NATO," vyjadril sa na internetových stránkach Hlasu Ameriky riaditeľ Rady guvernérov pre zahraničné vysielanie Kenneth Tomlinson. Nový rozpočtový rok 2004 sa začína 1. októbra.

Spustenie vysielania RFE/RL do strednej Európy pred viac ako 50 rokmi súviselo s miestnymi nedemokratickými pomermi a malo pomáhať šíreniu pravdivých informácií.

Centrála Radio Free Europe je v Prahe, pričom v Bratislave má zatiaľ stálych prispievateľov. Okrem krízových oblastí sveta, ako je Kaukaz či Blízky východ, vysiela Slobodná Európa do Ruska, na Ukrajinu a do Bieloruska a aj do viacerých krajín strednej, juhozápadnej a východnej Európy.

Slobodná Európa prestane vysielať po bulharsky, chorvátsky, estónsky, lotyšsky, litovsky a po slovensky. Hlas Ameriky prestane vysielať v slovenčine, češtine, v bulharskom, estónskom, maďarskom, litovskom, lotyšskom, poľskom, slovinskom, slovenskom a rumunskom jazyku.

(hr), SME

obsah | Slovenská republika