Repčíka vymení Mika

Novým generálnym riaditeľom televízie Markíza sa od 1. februára stáva Václav Mika, súčasný šéf najpočúvanejšieho rádia Expres. Z televízie tak po rokoch odchádza blízky človek Pavla Ruska Vladimír Repčík. "Pre nás sa vplyv Pavla Ruska v televízii skončil, začína sa nová éra," povedala riaditeľka pre komunikáciu spoločnosti CME Romana Tomasová.

Od Miku sa očakáva zlepšenie pozície televízie na trhu, ktoré sa oslabilo, ale aj splnenie sľubov o objektívnosti spravodajstva. "Sme presvedčení, že pod vedením Miku sa nám bude aj naďalej dariť upevňovať pozíciu Markízy ako lídra medzi slovenskými stanicami," povedal generálny riaditeľ CME Michael Garin. Repčíkovi, ktorý dal včera výpoveď, poďakoval.

Zástupkyňou Miku v televízii sa stala Radka Doehring, doterajšia finančná riaditeľka televízie. Právo navrhnúť nového generálneho riaditeľa mal majoritný vlastník - CME.

Rada pre vysielanie a retransmisiu od majiteľov televízie žiadala, aby bol dodržaný zákon, ktorý požaduje "primeranú majetkovú účasť slovenských občanov a ich zastúpenie v orgánoch spoločnosti". Mika sa podľa Tomasovej stáva aj konateľom spoločnosti, ktorá vlastní licenciu na vysielanie.

Manželka Ruska stále pre Markízu pracuje, ale podľa Tomasovej "je to dočasná záležitosť". Podľa informácií ďalšie personálne zmeny v televízii budú nasledovať priebežne. "O všetkom sa rokuje," odpovedal Mika vyhýbavo na chystané zmeny v televízii. Šéfkou Expresu sa stane doterajšia obchodná riaditeľka rádia Eva Babitzová.

MIRKA KERNOVÁ

obsah | Slovenská republika