Začali petičnú akciu za prijatie zákona o registrovanom partnerstve

Háklivá téma sobášov homosexuálov sa stáva aktuálnou i na Slovensku. Lesbické združenie Museion uskutočňuje petičnú akciu požadujúcu, aby parlament prijal zákon o tzv. registrovanom partnerstve. Myšlienku sobášov osôb rovnakého pohlavia odmietajú cirkvi, ku ktorým sa pripojil tiež prezident Ivan Gašparovič.

Za prijatie zákona by pravdepodobne nezdvihol ruku ani dostatočný počet poslancov. Predstavitelia cirkvi tvrdia, že homosexuálov rešpektujú, ale ich zväzky vraj odporujú prirodzenému i božiemu zákonu. "Z hľadiska dôležitosti rodiny, založenej na manželstve jedného muža a jednej ženy, je dôležité, aby bol takýto vzťah chránený, aby mal samostatnú hodnotu, aby sa neplietol s niečím iným. Na tom nám veľmi záleží," povedal po stretnutí s hlavou štátu generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Július Filo.

"Nechceme sa dotknúť tých, ktorí sú postihnutí a pranierovať ich. My si ich vážime. Rovnako ako keď je niekto krivý alebo hrbatý, musí sa prijať a žiť v spoločnosti," konštatoval bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol. Podľa ministra spravodlivosti Daniela Lipšica z Kresťanskodemokratického hnutia by mal štát podporovať manželské zväzky, ktoré zabezpečia spoločnosti prežitie. Partnerstvá gayov a lesbičiek medzi ne rozhodne nepatria, dodal minister.

"Jedine manželský zväzok vytvára potenciál pre vznik rodiny, ktorá zabezpečuje prežitie spoločnosti," konštatoval minister. "Zväzky homosexuálov v takomto záujme spoločnosti nie sú, tak prečo by ich mal štát podporovať?" pýta sa.

Slovenský prezident otázku podrobnejšie nekomentoval. Po novoročnom stretnutí s predstaviteľmi cirkvi, ktoré pôsobia na Slovensku, však povedal, že je v tejto otázke "skôr konzervatívny ako moderný". Najväčšou prekážkou pre navrhnutie zákona je momentálne Kresťanskodemokratické hnutie. Minister spravodlivosti navyše naznačil, že pokiaľ sa návrh dostane na stôl poslancom, bude ich presviedčať, aby za neho nehlasovali. Návrh pravdepodobne nepodporia ani ďalšie pravicové strany, ktoré sa hlásia ku kresťanským hodnotám.

Slovensko preto s veľkou pravdepodobnosťou nepôjde cestou Českej republiky, v ktorej Poslanecká snemovňa v decembri schválila zákon o registrovanom partnerstve. Jediný pokus umožniť sobáše ľuďom rovnakého pohlavia urobil na Slovensku v roku 2002 vtedajší poslanec za Stranu demokratickej ľavice Milan Ištván. Petíciu združenia Museion za prijatie zákona o tzv. registrovanom partnerstve finančne podporil aj Slovensko-český ženský fond.

ČTK

obsah | Slovenská republika