Referendum o vláde bolo neplatné

Opozícii a odborárom sa nepodarilo presvedčiť Slovákov, aby v referende žiadali výmenu Dzurindovej vlády. Na referendum o predčasných voľbách prišlo 35,86 percenta voličov, bolo teda neplatné. Podľa odborníkov to však ešte nemusí znamenať, že ľudia podporujú vládu.

"Nebola nijaká iná alternatíva. Tí, čo boli za referendum, teda odbory a Smer, nepovedali, čo bude po prípadnom úspešnom referende a vybratých predčasných voľbách. Vyzeralo to tak, že sa robí referendum, len aby boli predčasné voľby a nikto nevedel, čo bude potom," komentoval nezáujem o referendum sociológ Ľubomír Falťan. V niektorých regiónoch, napríklad na Kysuciach, ho dokonca ignorovali aj ľudia naklonení opozícii. Zvýšiť účasť nepomohlo ani to, že v niektorých okrskoch presviedčali členovia referendových komisií, aby ľudia po voľbe prezidenta hlasovali aj v referende.

"Ľudia majú radšej horšiu istotu ako neprehľadnú situáciu," dodal. S výsledkami referenda sú vládne strany spokojné. Napriek neplatnému hlasovaniu podpredseda ANO Ľubomír Lintner tvrdí, že koalícia nemá dôvod jasať. "Ľudia majú k referendu ako k ústavnému inštitútu negatívny postoj," dodal Lintner.

Podľa Gyulu Bárdosa (SMK) by teraz mali vyvodiť dôsledky tí, ktorí chceli takto dosiahnuť predčasné voľby. Opozičný Smer, naopak, považuje sobotné hlasovanie za úspech. Z tých, čo prišli na referendum, bolo totiž až takmer 90 percent za predčasné voľby.

"Keď si zoberiem, že prišlo jeden a pol milióna voličov, napriek tomu, akú protikampaň robila vláda a ako ľudí odhovárala, je to potvrdenie, že sme relevantná strana," vyhlásil predseda Smeru Róbert Fico.

Podobne sa vyjadril aj Ivan Saktor, šéf odborárov, ktorí petíciu za vypísanie referenda o predčasných voľbách zorganizovali. "Neteší ma, že referendum nie je platné. Nepovažujem to však za neúspech, pretože na referende sa za predčasné voľby vyslovilo 1,3 milióna ľudí, čo je väčšie kvórum, ako volilo túto vládu," uviedol Saktor. Prípadnú osobnú zodpovednosť vyvodí Saktor podľa vlastných slov najskôr na jesennom zjazde odborovej centrály.

Potrebných viac ako 50 percent voličov prišlo na referendum len v siedmich okresoch.

Najviac ľudí prišlo v okrese Poltár - 54,47 percenta, Turčianskych Tepliciach - 53,23 percenta a v Sobranciach - necelých 52 percent. Najmenej ľudí v referende hlasovalo na juhu Slovenska - v okrese Dunajská Streda, kde neprišlo ani sedem percent voličov, a v okrese Komárno - 11,5 %. Ľudia podľa Saktora neprišli, pretože ešte stále nedokážu využiť možnosť ovplyvňovať verejné veci.

Fakty

* hlasovať prišlo 35,86 % voličov, teda 1,5 milióna ľudí * 86,78 % z nich bolo za predčasné voľby

PATRICIA ĎURIŠKOVÁ

obsah | Slovenská republika