Prezident udelil 17 štátnych vyznamenaní

Prezident SR Rudolf Schuster odovzdal pri príležitosti 9. výročia vzniku samostatnej SR na Bratislavskom hrade štátne vyznamenania sedemnástim osobnostiam slovenského politického, vedeckého a spoločenského života.

Nositeľom Pribinovho kríža I. triedy sa stali archeológ Bohuslav Chropovský, politológ a diplomat Jozef August Mikuš, vedec v oblasti zootechniky Ján Plesník, básnik a prekladateľ Viliam Turčány a spisovateľ a prekladateľ francúzskej avantgardnej literatúry Albert Marenčin. Vysoké štátne vyznamenanie dostal za celoživotný prínos k rozvoju slovenského umenia herec a humorista Július Satinský a in memoriam ekonóm Peter Zaťko, ktorému sa pripisuje podiel na hospodárskom zabezpečovaní Slovenského národného povstania a príspevok počas vojnového Slovenského štátu.

Pribinovým krížom II. triedy Schuster vyznamenal bývalého rektora Ekonomickej univerzity Juraja Sterna, generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Závodu SNP, a. s. v Žiari nad Hronom Jozefa Pittnera, herečku Annu Ferenczy a právnika Bohumila Repíka. Pribinov kríž III. triedy dostal historik Richard Marsina a za dlhoročnú aktívnu dobrovoľnícku činnosť Viliam Franko.

Krížom Milana Rastislava Štefánika II. triedy vyznamenal prezident Alexandra Pekaja, ktorý vlani júni zachránil na rieke Váh v obci Vlčany dve topiace sa deti vo veku deväť a 10 rokov. Rovnaké ocenenie, ale III. triedy udelil Štefanovi Kahúnovi, ktorý minulý rok s nasadením vlastného života zachránil život rukojemníkov a zadržal páchateľa trestného činu ozbrojeného lúpežného prepadnutia Poľnobanky na Žilinskej ceste v Piešťanoch. Okrem 15 kandidátov, ktorých na návrh vicepremiéra pre ľudské práva a národnostné menšiny Pála Csákyho schválila vláda, sa prezident rozhodol vyznamenať aj generálneho riaditeľa Agrokomplexu Nitra Ladislava Švihela a publicistu a výkonného prezidenta Nadácie Slovak Gold Jozefa Sitka. Obaja dostali Pribinov kríž III. triedy.

PRAVDA, TASR

obsah | Slovenská republika