Protest maďarských nacionalistov v Bratislave zakázali

Starosta bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Peter Čiernik zakázal zhromaždenie maďarského nacionalistického Mládežníckeho hnutia 64 žúp.

Jeho predstavitelia chceli v sobotu demonštrovať pred ministerstvom vnútra proti národnostným incidentom na Slovensku. Potvrdil to Čiernikov hovorca Stanislav Jurikovič. Starosta sa podľa neho rozhodol na podnet polície.

Krajský riaditeľ polície v Bratislave sa údajne obával, že zo strany maďarského hnutia by mohlo dôjsť k popieraniu ľudských práv občanov pre ich národnosť, náboženské presvedčenie alebo iné zmýšľanie, uviedol Jurikovič.

"Tento predpoklad potvrdzuje i skutočnosť, že zvolávateľ zhromaždenia László Toroczkai je predstaviteľom pravicového HVIM (Mládežníckeho hnutia 64 žúp), ktorého členovia sa v roku 2005 v Komárne dopustili vážneho narušenia verejného poriadku v súvislosti s povoleným zhromaždením," dodal.

Ak napriek zákazu hnutie 64 žúp príde demonštrovať, hrozí im zásah polície, naznačil hovorca.

Mládežnícke hnutie 64 žúp, ktorého názov je odvodený z počtu žúp bývalého Uhorska spred roku 1918, chcelo demonštrovať v čase zvýšeného napätia medzi Slovenskom a Maďarskom. Nezhody medzi oboma krajinami sa začali po vstupe Slovenskej národnej strany (SNS) do novej slovenskej vlády, ktorej predseda mal v minulosti viacero protimaďarských výrokov. Napätie sa ešte vyostrilo po niekoľkých národnostných incidentoch na oboch stranách.

Predstavitelia Hnutia 64 žúp demonštrovali už v Budapešti, kde spálili portréty predsedu SNS Jána Slotu. Potom oznámili, že prídu demonštrovať aj na Slovensko.

Mestská časť Staré Mesto už v minulosti zakázala demonštráciu slovenských extrémistov združených v Slovenskej pospolitosti. Aj keď viacerí právnici vtedy vyslovili pochybnosti nad možným obmedzením slobody prejavu, podľa Jurikoviča zatiaľ mestská časť žiadny podnet proti zákazom demonštrácií nedostala.

ČTK

obsah | Slovenská republika