Masové protesty proti NATO sa Bratislave vyhli

Antiglobalisti zo zahraničia ušetrili Bratislavu. V súvislosti s Parlamentným zhromaždením NATO, ktoré v hlavnom meste rokuje od piatka, neprišiel ani jeden, hoci ich bolo pôvodne ohlásených až desaťtisíc. Protesty organizovalo len niekoľko desiatok domácich aktivistov, tie sa však skončili už po niekoľkých minútach a bez vážnejších incidentov.

Niektorí zahraniční extrémisti, ktorí chceli na Slovensku vyjadriť nesúhlas s NATO, sa do hlavného mesta ani nedostali. V rámci sprísnených hraničných kontrol ich totiž vrátili domov už na bratislavskom letisku. ,,Boli vrátení spolu štyria cudzinci, ktorí boli na zozname nebezpečných extrémistov. Išlo o troch Švajčiarov a jedného Brita," uviedla Monika Kuhajdová z tlačového oddelenia ministerstva vnútra.

Tritisíc policajtov, ktorí boli celý víkend počas rokovania Parlamentného zhromaždenia NATO v plnej pohotovosti, nemuselo vôbec zasahovať. Na najväčší víkendový protest antiglobalistov, kde polícia očakávala tisícky odporcov NATO, prišlo v sobotu na Námestie slobody napokon iba asi 40 ľudí. O rozruch sa tam postarala len skupinka agresívnych pankáčov, ktorí sa hádali s organizátormi protestu. Policajti ich upokojili.

Ešte pokojnejšia bola ďalšia akcia združenia Jedlo namiesto zbraní, kde niekoľko ľudí bezdomovcom rozdávalo polievku. Takmer nikto neprišiel ani na tretiu v poradí, nedeľnú demonštráciu v blízkosti Reduty, miesta kde zhromaždenie rokovalo. Zo Združenia sociálnej sebaobrany tam bolo iba päť ľudí a celá akcia sa skončila po niekoľkých minútach. Protestujúci roztiahli transparent s nápisom obviňujúcim NATO z agresivity, pred sochu Hviezdoslava položili veniec obetiam vojenských útokov a po policajnej kontrole sa rozišli.

"Nič sa nedialo, v Bratislave bol pokoj. Dokonca kriminalita klesla na polovicu," zhodnotila Kuhajdová. V uliciach Bratislavy hliadkovalo cez víkend niekoľko stoviek policajtov. Časť z nich ešte v sobotu z mesta stiahli, naďalej však boli v pohotovosti. Pripravené mali aj zátarasy a nad centrom nepretržite krúžil vrtuľník. Väčšinou však nemali čo robiť.

"Stojíme tu už od pol šiestej ráno a nestalo sa nič," povedal v nedeľu popoludní jeden z hliadkujúcich. Kukláči, ktorí postávali pri pristavených autách, sa v teplom počasí osviežovali zmrzlinami.

Podniky v centre mesta boli plné ako každý iný víkend, len niekoľko obchodníkov malo pripravené drevené chrániče na výkladné skrine svojich prevádzok. Použiť ich však nemuseli. Len niektorí majitelia barov v Starom meste v sobotu z obáv pred možnými násilnosťami demonštrantov zatvorili. Otvorili až v nedeľu, keď videli, že sa nič nestalo. ,,Dnes je pekne, vyzerá, že bude pokoj, tak sme otvorili, dúfam, že sa nestane nič," vysvetľovala čašníčka v jednom z barov. Riadne fungovali aj tri predajne Mac Donalds, ktoré bývajú častým terčom agresívnych antiglobalistov. Strážila ich súkromná ochranka. Štátni ochrankári boli v pohotovosti nielen pred Redutou, kde zasadalo NATO, ale aj pred Úradom vlády.

(pt, bum), PRAVDA

obsah | Slovenská republika