V Bratislave vyjadrilo nesúhlas s extrémizmom 5-tisíc ľudí

Zapálením sviečok na mieste vraždy 21-ročného študenta Daniela Tupého, ktorého v piatok 4. novembra pravdepodobne zavraždili neonacisti, podvečer vyvrcholil protestný pochod proti násiliu pravicových extrémistov.

Približne päťtisíc Bratislavčanov na ňom vyjadrilo svoj nesúhlas s neonacistickým násilím v uliciach slovenských miest a vyzvalo políciu a politických predstaviteľov na radikálnejšie zasahovanie voči prejavom pravicového extrémizmu. Počas pochodu ľudia skandovali "Preč s nacizmom", "antifa" či "dosť bolo nacizmu". V dave sa objavilo viacero transparentov a vlajok s prečiarknutými hákovými krížmi.

Protestujúci, ktorí sa stretli v Bratislave, Košiciach, Prešove, vo Zvolene dúfajú, že vražda Daniela Tupého a odkaz, aký zanechala vo verejnosti, zmení situáciu k lepšiemu. Väčšina z nich však považuje za veľký problém nedostatočný postup polície. "Ľudia sú tu preto, že si myslia, že štát nevykonal potrebné, aby občanov ochránil," vyjadrili sa mnohí.

Pred začatím sprievodu predseda Združenia ľudia proti rasizmu Daniel Milo vyzval práve políciu na razantnejšie zákroky proti neonacistom. "Nebudeme sa predsa báť púšťať naše deti na ulicu. Školy a vzdelávacie inštitúcie by nemali pred neonacistami zakrývať zrak, takisto ani polícia. Nedajte im šancu," vyhlásil Milo. Podľa jeho slov sa má 17. novembra na Mierovom námestí v Bratislave uskutočniť zhromaždenie Slovenskej pospolitosti. Predstaviteľov tejto organizácie označil Milo za neonacistov a vyzval ľudí, aby proti ich zhromaždeniu verejne vystúpili. Zúčastnený dav ocenil iniciatívu potleskom.

Pred dav ľudí na námestí predstúpili mnohí zástupcovia verejného života, herečka Zuzana Fialová pripísala vraždu študenta Tupého "nekultúrnosti a netolerantnosti, v ktorej skončil tento národ". "Je to výsledok mediálneho primitivizmu a toho, čo súčasné médiá predstavujú mladým ľuďom ako vzor," uviedla. Zo stavu spoločnosti obvinila aj "klamárov a podvodníkov vo vláde a parlamente".

Svoj odpor voči vražde Daniela Tupého i prejavom neonacizmu prišli vyjadriť viacerí politici. "Musíme odmietnuť takéto prejavy vulgarizmu, ktoré končia tragédiami nevinných ľudí," povedal predseda parlamentu Pavol Hrušovský. V dave sa objavili zástupcovia všetkých parlamentných strán.

Na bezpečnosť protestu dohliadala polícia. Zatiaľ sa nevyskytli žiadne incidenty a polícia bude situáciu monitorovať aj počas noci, informovala TASR Alena Toševová z Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave. Študenta Daniela Tupého zavraždila v piatok 4. novembra večer pravdepodobne organizovaná skupina neonacistov siedmimi bodnými ranami. Pri útoku zranili útočníci šesť ďalších ľudí, jedného vážne.

TASR

obsah | Slovenská republika