Prezident veští podobné voľby ako v ČR

Podobný charakter, aký mali parlamentné voľby v Českej republike, čaká podľa prezidenta Ivana Gašparoviča aj parlamentné voľby v Slovenskej republike. "Nebol by som rád, keby taká istá situácia nastala na Slovensku," dodal.

Patovú situáciu, ktorá v ČR nastala po vyhlásení oficiálnych výsledkov volieb do parlamentu považuje za problém, ktorý nie je kompetentný hodnotiť a je presvedčený, že českí politici ho dokážu vyriešiť.

Hlava štátu súčasne naznačila, že vysoká účasť voličov v nadchádzajúcich voľbách na Slovensku pomôže zjednodušiť povolebnú situáciu tak, aby sa u nás neopakoval český povolebný scenár. Prezident už dlhodobo vyzýva občanov, aby považovali volebné právo aj za povinnosť a aby v júni k volebným urnám prišli.

Vplyv výsledkov volieb v Čechách na predvolebné rozhodovanie slovenských voličov nepovažuje Gašparovič za smerodajný. K podstatnému rozhodnutiu komu dať hlas v júni, už podľa neho dospeli občania sami.

V parlamentných voľbách v ČR zvíťazila opozičná ODS Mirka Topolánka pred vládnou ČSSD Jiřího Paroubka. Občianskym demokratom dalo hlas 35,38 percenta voličov, sociálni demokrati získali o tri percentá menej (32,32%). V Poslaneckej snemovni budú aj zástupcovia ďalších troch politických strán. Komunistom dalo hlas 12,81 percenta voličov, Koaličnú KDÚ-ČSL volilo 7,22 percenta českých voličov a Stranu zelených 6,27 percenta voličov. Pohľad na rozdelenie mandátov medzi pravo-stredové strany a ľavicu ukazuje na pat. Oba bloky budú mať v 200-člennej Poslaneckej snemovni po 100 mandátov. K volebným urnám prišlo 64,5 percenta oprávnených voličov.

TASR

obsah | Slovenská republika