V prezidentovom prejave bolo viac kritiky, vynechal menšiny

Prezident Ivan Gašparovič vo svojom novoročnom prejave kritizoval sociálnu situáciu, ktorú vraj zhoršili pravicové reformy. Jeho prejav bol ostrejší než ten, ktorý predniesol pred rokom.

Vlani ešte hovoril len o neistotách, ktoré reformy prinášajú, včera bol už oveľa konkrétnejší. "Ak v súčasnosti reformy už potrebujú podstatné opravy, ak samotní autori reforiem hovoria o ich dolaďovaní, potom je zrejmé, že niektoré reformné kroky neboli uvážene a dobre pripravené, správne načasované a navzájom harmonizované."

Gašparovič hovoril aj o zvyšovaní cien elektriny, plynu, vody, ktoré sa zdôvodňuje hlavne zvýšenými nákladmi, "ale výška príjmov obyvateľstva sa pritom neberie do úvahy". Vláda by sa podľa neho mala väčšmi venovať solidarite medzi ľuďmi i regiónmi.

Poznamenal, že Slovensko žije v napätí, v ustavičných politických rozporoch, zastal sa i cirkví. "Prejav rozhodne neposunul Gašparoviča z obrazu politika na obraz štátnika," myslí si politologička Darina Malová. Prejav bol podľa nej prevažne kritický a "len v závere sa snažil byť optimistickejší". Kritiku podľa Malovej už iba zmierňujú slová, že reformy boli nevyhnutné a v dlhodobom horizonte prinesú úžitok v podobe zvýšenia zamestnanosti a životnej úrovne.

Prezident nepriamo kritizoval zverejnenie nahrávky rozhovoru Pavla Ruska a Ivety Henzélyovej i postoj Vladimíra Palka k protestu policajných odborov: "Všeobecne sa pociťuje úpadok morálnej a kultúrnej úrovne spoločnosti. Veď ako ináč hodnotiť porušovanie práv tajnými nahrávkami rozhovorov, spochybňovanie odborárskych práv, úplatkárstvo a iné neduhy?"

Gašparovič sa pozastavil aj nad pomermi v parlamente, keď už ide len "o dovládnutie" a politické ciele a princípy ustúpili do pozadia. Stav, v ktorom o zákonoch rozhodujú nezávislí poslanci, označil za "úpadok parlamentnej demokracie". Politické turbulencie sú každodennou realitou a "politici často venujú svoj čas a energiu na politické alebo spravodajské hry, pričom výsledky tohto ich snaženia sú škodlivé". Gašparovič podľa politologičky Malovej kritizuje politikov, ako keby k nim nepatril.

Prezident označil 1. január v súvislosti so vznikom samostatného štátu za "deň nádeje pre celý národ i pre každého z nás", ale o menšinách sa nezmienil. Podľa Malovej by prezident mal "už len v kontexte našej ústavy" spomenúť národnostné menšiny.

Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača si Gašparovič svoj preslov písal sám, hoci sa o ňom radil so svojím tímom. "Prezidentov prejav je výsledkom poznatkov a skúseností, ktoré nadobudol zo svojich ciest, pri stretávaní s občanmi a politikmi počas celého roka," povedal.

(knm)

obsah | Slovenská republika