Praha nezavedie slovenským študentom školné

Kým Česi budú na slovenských vysokých školách od septembra platiť, pre Slovákov zostane štúdium v Čechách naďalej zadarmo..

Česká strana neplánuje urobiť odvetný krok a zrušiť medzivládnu zmluvu, ktorá Slovákom zaručuje rovnaké možnosti na českých univerzitách, ako majú domáci študenti. Podľa Ľubomíry Černej z českého ministerstva školstva by totiž zrušenie dohody tesne pred vstupom do EÚ nemalo zmysel.

Po prvom máji budú mať občania z členských krajín EÚ na európskych univerzitách rovnaké podmienky bez rozdielu národnosti. ,,Ak zložia prijímacie skúšky, nebude záležať na tom, či sú to Česi, Slováci, alebo Nemci, v Čechách budú študovať bezplatne," povedala Černá. V niektorých ďalších štátoch únie, napríklad na Slovensku, však za štúdium zaplatia. Český kabinet študentom sľubuje, že školné na vysokých školách v blízkom období určite nezavedie. ,,V programovom vyhlásení je jasne stanovené, že je za bezplatné školstvo," ubezpečuje Černá.

Práve zavedenie školného na slovenských vysokých školách môže Slovákov viesť k tomu, aby za vzdelaním chodili do susedných Čiech. České školstvo sa väčšieho počtu uchádzačov zo Slovenska neobáva. Podľa Černej, ,,ak budú kvalitní, na české vysoké školy sa dostanú". Na českých fakultách už dnes študuje 7634 študentov, záujem majú najmä o ekonómiu a právo.

Slováci tvrdia, že sa im v Čechách študovať oplatí. Slovenskí odborári vypočítali, že priemerné mesačné náklady vysokoškolského študenta budú od nového školského roka osemtisíc korún.

Slovenská študentka, ktorá v Brne skončila minulý rok právo, vystačila s päťtisíc slovenskými korunami na mesiac, hoci bývala na priváte. Bývanie sa napríklad dá v Brne zohnať už od 1200 českých korún. Ak študentovi stačí prenajatá izba, je to menej a potraviny v českých obchodoch sú lacnejšie.

ZUZANA PETKOVÁ, PRAVDA

obsah | Slovenská republika