Voda zalieva desiatky obcí

Voda zalieva časť Slovenska, aj keď nie tak ničivo ako susedné Česko. Výdatný dážď, ktorý urýchlil topenie snehu a rozvodňuje rieky, bude podľa predpovedí s prestávkami pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Už v stredu stav ohrozenia vyhlásili desiatky obcí predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. Niektoré z nich začali pripravovať obyvateľov na dočasné vysťahovanie z domovov.

Po prvej kratšej povodňovej vlne sa očakávajú ďalšie. Klimatológ Pavel Šťastný sa v súvislosti s rekordnými zásobami vody v topiacej sa snehovej pokrývke obáva najmä povodňovej vlny z ukrajinských Karpát. "Veľmi nebezpečná zvykne byť rieka Uh, ktorej hladina môže aj za pol dňa vystúpiť až o päť metrov," dodal Dušan Minárik z ústredia Slovenského vodohospodárskeho podniku. Vo štvrtok by mali zrážky ustať, no podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu sa v piatok obnovia. Zároveň sa očakáva ďalšie oteplenie. Za posledný týždeň sa v nižších polohách roztopila až polovica tohtoročných zásob snehu a vo vyšších asi tretina. V niektorých povodiach sú však podľa hydrológov naďalej stovky miliónov kubíkov vody v snehovej pokrývke.

"Ak Turiec bude naďalej stúpať, tak asi stovku ľudí v ohrozenej časti obce musíme evakuovať," povedal v stredu popoludní starosta Rakova Ján Franek. Rieka tam ráno zatopila záhrady a pivnice, bolo treba vyhlásiť tretí povodňový stupeň - stav ohrozenia. "V pohotovosti sú hasiči, poľnohospodárske družstvo nám poskytne motorové vozidlá, aby sme ľudí mohli vysťahovať do pripravených priestorov," informoval Franek.

Podobné problémy riešili v stredu aj v každej obci popri toku Myjavy. V Prietrži dosiahla táto "riečka" šírku desiatok metrov. "Priehrady a poldre v hornej časti sú plné, už nedokážeme hladinu rieky nijakým spôsobom regulovať," povedal po zasadnutí povodňovej komisie Igor Janšák z obvodného úradu. Kunovská priehrada podľa jeho slov už ide cez bezpečnostný prepad a môže ohroziť aj Senicu.

"Toto v minulosti nebývalo, pretože o brehy Myjavy sa len tu okolo Jablonice starali štyria chlapi, mali aj traktor s kosačkou. Dnes sa o to nestará vôbec nikto," rozčuľoval sa Jozef Morávek z Jablonice. Už dva dni a dve noci čerpá vodu z pivnice, voda mu zobrala aj kus záhrady. Aj manželia Muchovci z Prietrže potvrdzujú, že v minulosti záplavy nebývali takou samozrejmosťou, akou sa stali za ostatných päť rokov. "Kedysi to bola výnimočná udalosť, teraz to máme každý rok," hovorí Ivan Mucha, ktorý už čo-to pamätá. Ich dom zostal stáť vo vode, voda obmývala aj materskú školu a desiatky ďalších domov v obci.

Kritická situácia bola v stredu v Sobotišti, kde starostka zaktivizovala miestnych hasičov. "Tí chlapci robia neskutočnú robotu, len aby ochránili majetok spoluobčanov, ale ich snaha asi neprinesie očakávaný výsledok," skonštatoval Janšák popoludní. Podobná situácia bola aj v obci Podbranč, voda sa však na Záhorí vylievala všade. V Myjave vyzvali rodičov, aby si prišli po deti do školy. "Z bezpečnostných dôvodov ich nebudeme púšťať domov samy," vysvetlil primátor Pavol Halabrín. Voda zaplavila v meste cesty aj záhrady, začala prenikať do rodinných domov. Tretí stupeň vyhlásili v Myjave už v pondelok, v stredu sa však situácia ešte zhoršila a popoludní sa voda rozliala po celej časti Turá Lúka.

"Tým, že sú naplnené nádrže a polder, nie je už možné regulovať hladiny vodných tokov, všetky možnosti na zadržanie vody sú vyčerpané," tvrdil primátor. Myjavčania sa však s tým nezmierili a v okolí ohrozených domov ukladali vrecia s pieskom. Plnili ich miestni Rómovia, ktorí sa tiež zapojili do záchranných prác.

V susednej Starej Turej boli v stredu napoludnie až po vrch naplnené vodné nádrže Dubník 1 a Dubník 2. Z okolitých plôch tiekli do nich prúdy vody a strhávali so sebou aj hlinu. Hladina Topoleckého potoka, ktorý preteká cez mesto, dosahovala asi pol metra pod úroveň mostov. "Stále máme plné hory snehu, to najhoršie ešte len príde, uvidíme, čo prinesie táto noc," vyjadril obavy Ján Kišš, primátor Starej Turej. Situácia mu pripomína roky 1997 a 1999, keď boli veľké záplavy.

Vedúci odboru krízového riadenia Krajského úradu v Trenčíne Jozef Božik dodal, že okrem Dubníka bol 3. stupeň povodňovej aktivity vyhlásený aj na vodných nádržiach Nitrianske Rudno a Brestovec a na tokoch Bebravy, Nitry a Nitrice s ich prítokmi. "Nádrže na zachytenie povodňových vĺn sú na celom Slovensku dobre pripravené, ešte pred topením snehu sme z nich vypustili viac vody ako po iné roky," tvrdí Minárik.

V Žilinskom kraji mali najväčšie problémy s rozvodnenými potokmi obce na Kysuciach, v okolí Bytče a v Turci. V zasiahnutej oblasti zatopilo pivnice niekoľko sto rodinných domov. Hasiči boli v pohotovosti a neustále chodili odčerpávať vodu. Situácia na potokoch a riekach východného Slovenska sa napriek stúpajúcim hladinám stabilizovala. V podtatranskej oblasti sa podarilo odstrániť ľadové bariéry z Velického potoka v Poprade a z potoka Mlynica v Lučivnej. "Stále však platí stav pohotovosti, respektíve ohrozenia," povedal riaditeľ Povodia Popradu a Dunajca Anton Baláž.

Hladina Dunaja v Bratislave vystúpila v stredu napoludnie do úrovne sedem metrov, vo štvrtok ráno by mala stúpnuť ešte o pol metra. Vodohospodári nevylučujú, že aj na Dunaji bude treba vyhlásiť stav pohotovosti. Hladina jeho hlavného prítoku Moravy neustále stúpa. "Od Bratislavy po Gabčíkovo už zakotvilo 29 lodí. Netrúfnu si vyplávať z obavy, že by to plavidlá nezvládli," informoval riaditeľ Štátnej plavebnej správy Ján Jurja. Ako ďalej uviedol, zatiaľ nebol dôvod obmedziť plavbu na Dunaji. Vo štvrtok by mala zasadať Krajská plavebná komisia v Bratislave. "Počkáme si na jej pokyny," doplnil Jurja. Pripomenul, že Viedeň zastavila plavbu už včera napoludnie.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika