Slovensko prestalo vymierať. Dokedy?

Vlani Slovensko po prvý raz od roku 2000 prestalo vymierať, keď sa živých narodilo viac ľudí ako zomrelo - o 1895. Štatistický úrad včera v zásade kladne zhodnotil minuloročný demografický vývoj.

Oproti roku 2003 opäť pribudlo živonarodených detí, zvýšil sa počet sobášov a ubudlo interrupcií. Súčasne opäť pribudlo detí narodených mimo manželstva, čo však vzhľadom na vývoj v poslednom čase štatistikov neprekvapuje. Podľa predsedu štatistického úradu Petra Macha je celkom prirodzené, že po roku 1990 sa aj reprodukčné správanie Slovákov "istým spôsobom" približuje k tomu západoeurópskemu.

Sociologička Zuzana Kusá poznamenáva, že živonarodených pribudlo menej, ako je na Slovensku obcí, takže nejde o veľké číslo. "Veď 'jedno dieťa navyše' sa neušlo ani každej obci."

Za prírastkom podľa demografov i štatistov sú takzvané odložené sobáše a s tým súvisí väčší počet pôrodov. Preto Kusá mieni, že "až keď sa budú rodiť druhé deti, budeme môcť povedať, že sme za vodou".

Najviac sa o vzostup pôrodnosti podľa Macha zaslúžil Bratislavský kraj, čo už vlani zdôvodnil "úrovňou ekonomiky" regiónu.

Aj Kusá si myslí, že ročníky, ktorým ťahá na tridsiatku, už neodkladajú počatie detí a majú na to dva dôvody: strach z neplodnosti rastúcej s vekom a "istejšie pracovné pozície a materiálne zabezpečenie".

Ani prírastok živonarodených nezvrátil starnutie populácie. Podľa demografky Viery Pilinskej to v najbližšej budúcnosti nemožno zastaviť.

Účastníci Slovenskej demografickej konferencie síce začiatkom mája vláde odporučili opätovné zavedenie mladomanželských pôžičiek, ministerstvo rodiny to však dávnejšie zamietlo.

(rd)

obsah | Slovenská republika