V Štrasburgu Slovákov bude zastupovať žena

Zástupcom Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské páva v Štrasburgu sa stala sudkyňa Alena Poláčková. Nahradila právnika Petra Kresáka, ktorý prijal prácu v OSN. Kresák nové miesto považuje za profesionálnu príležitosť.

Poláčkovú oslovil priamo minister spravodlivosti Daniel Lipšic.

"Vzhľadom na moje skúsenosti s komunitárnym právom som si povedala, že je to výzva, ktorá stojí zato, aby sa s ňou človek popasoval," tvrdí sudkyňa.

V minulom roku sa Slovensko negatívne zviditeľnilo pred Radou Európy, keď vedome nerešpektovalo jej odporúčanie, aby boli medzi troma kandidátmi na miesto sudcu v Štrasburgu zastúpené obe pohlavia. Parlamentné zhromaždenie preto odmietlo zvoliť na prvý pokus slovenského kandidáta. Úspešní sme boli až na druhýkrát, keď Súdna rada medzi troch kandidátov zaradila aj ženu.

Poláčková je presvedčená, že jej vymenovanie nesúvisí so spomínanými problémami v minulom roku. Väčšinu podaní od našich občanov tvoria sťažnosti občanov na prieťahy v súdnom konaní. Poláčková si myslí, že práve to bol dôvod, prečo si Lipšic vybral sudcu. "Vzhľadom na to, že v našej justícii je prevažná väčšina žien, nebolo ťažké, aby to padlo práve na ženu," povedala.

Aj ministerstvo spravodlivosti odmieta, že motívom bola snaha zlepšiť imidž Slovenska v Rade Európy. "Nemá to s tým absolútne nič spoločné," vyhlásil Lipšicov hovorca Richard Fides.

Slovensko momentálne v Štrasburgu zastupuje ako sudca, ktorý rozhoduje o podaniach proti Slovensku Ján Šikuta. Úlohou Poláčkovej v konaní pred tým istým súdom je byť advokátom Slovenskej republiky a snažiť sa o to, aby súd nerozhodol v prospech sťažovateľov.

(rp), SME

obsah | Slovenská republika