Plešatí Slováci chystajú svoju súťaž krásy

Veľa slovenských mužov vzdychá pred zrkadlom nad rednúcimi vlasmi a neváha obetovať stovky korún na "zázračné" prípravky, ktoré by im na hlavu prinavrátili hustú hrivu. Existuje však aj skupina asi troch stoviek Slovákov, z ktorých kozmetické firmy radosť nemajú, lebo sú na svoje plešiny hrdí. Pred časom si založili Klub nespravodlivo plešatých a organizujú dokonca súťaž krásy "Mr. Plešina".

"Ide vlastne o paródiu súťaží Miss. Môže sa prísť pozrieť aj vlasatá verejnosť, súťažiť však pochopiteľne môžu iba plešatí. Zúčastniť sa môžu aj cudzinci, do vlasov si s nimi určite neskočíme. Na víťazov čakajú zaujímavé ceny ako napríklad šampóny," povedal prezident trenčianskeho Klubu nespravodlivo plešatých Willy Weber.

Nepísaným pravidlom je, že na novembrovú "tanečno-spoločenskú" akciu v Trenčíne je treba prísť v montérkach, teplákoch alebo inom bláznivom oblečení. Organizátori si chcú aj takto zaspomínať na svojho niekdajšieho člena a speváka skupiny Lojzo Mariána Kochanského, ktorý pred časom podľahol zákernej chorobe. "Na našej akcii odohrá svoj prvý živý koncert skupina Alojz, ktorá je pokračovateľkou Lojza," upozornil Weber.

Trenčiansky klub začal fungovať pred pätnástimi rokmi a momentálne má okolo 400 členov. Okrem Slovákov sa našla asi stovka záujemcov aj zo zahraničia. Nechýbajú ani známe osobnosti ako trebárs kozmonaut Ivan Bella alebo spevák Vašo Patejdl. "Na Slovensku je asi 150- až 200-tisíc plešatých a je potrebné mať veľa sebairónie, aby sa človek do nášho klubu prihlásil," pousmial sa Weber.

Členom sa môže stať každá osoba, ktorá preukázateľne do 33. roku života viditeľne stratila aspoň časť svojho vlasového porastu. Podľa prítomnosti vlasov na hlave sú členovia zaradení do niekoľkých kategórií - kolenáči, kompletne riedki, vysoké čelá, prehadzovačkári a úplne holé hlavy. Spolok sa celkom macošsky nezachoval ani k záujemcom, ktorí prestali hrebeň potrebovať až po 33. roku života. Musia sa však uspokojiť len s kategóriou spravodlivo plešatých.

Klub má aj svoju vlastnú hymnu, ktorá okrem iného naznačuje, že pre ženy môžu byť sexi aj plešatí muži. "Lebka sa nám blýska, dievčatá sa šinú," nôtia si hrdo plešatí Slováci.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika