Za záchranu horskou službou sa bude od 1. júla platiť

Za všetky záchranné akcie Horskej záchrannej služby v horských oblastiach sa bude od 1. júla platiť. Vyplýva to z novely zákona o horskej záchrannej službe. Kým doteraz museli náklady za záchranu uhradiť len tí, ktorí porušili pokyny horskej služby, návštevný poriadok, prípadne iné záväzné normy, po 1. júli sa bude platiť za každú záchrannú akciu Horskej záchrannej služby.

Týmto krokom sa podľa riaditeľa HZS Jozefa Janigu "vytvorí primeraný tlak na návštevníkov, aby prebrali zodpovednosť za svoje správanie v horách". Práve dokazovanie toho, či došlo v prípade úrazu k porušeniu zákona alebo iných právnych noriem, bolo najväčším problémom pri vymáhaní nákladov za záchranné akcie v minulosti.

Na zmenu legislatívy zatiaľ zareagovali štyri komerčné poisťovne, ktoré začnú ponúkať poistné produkty zamerané na poistenie nákladov na záchranné akcie horskej služby. Ide o poisťovne Allianz - Slovenská poisťovňa, Generali, Union a Kooperatíva. Základná sadzba poistného sa bude pohybovať od 10 až 20 korún na jeden deň, ide o poistenie vhodné pre krátkodobých návštevníkov hôr. Celoročné poistné v cene od 390 až 500 korún bude vhodné pre častých návštevníkov a ľudí žijúcich v horských oblastiach. Pri zimných a rizikových, či extrémnych športoch sa budú sadzby zvyšovať. Poisťovne uhradia náklady na technické zabezpečenie záchrannej alebo pátracej akcie do výšky od 300 000 až 500 000 korún. Ak dôjde k záchrannej akcii a turista nebude mať uzavreté poistenie, bude musieť uhradiť celú výšku nákladov horskej službe. "Ja odporúčam, aby sa ľudia poistili," uviedol Janiga.

Podľa štatistík HZS sa priemerné náklady na jednoduchý zásah pohybuje okolo 3 500 až 4 000 korún. Ide väčšinou o ošetrenie a transport zraneného z ľahko dostupných lokalít. Náklady na stredné náročné zásahy predstavujú 7 500 až 13 000 korún. Ide o zásahy v náročnejších terénoch. Najdrahšími sú záchranné akcie v ťažkých horolezeckých terénoch, lavínové nešťastia či dlhodobé pátrania. Náklady na tieto akcie sa pohybujú od 100 000 korún nahor.

Záujemcovia o tento druh poistenia by si mali pri podpise zmluvy pozorne prečítať poistné podmienky. Výlukou z poistenia môže byť napríklad prítomnosť alkoholu v krvi už od 0,1 promile, čo v prípade jedného čaju s rumom na chate nie je problém prekročiť. Problematické môže byť aj uhradenie nákladov v prípade porušenia predpisov o pohybe v horách, napríklad pri vybočení zo značkovaného chodníka. Poisťovne tvrdia, že každý prípad sa bude posudzovať osobitne a za záchranu zaplatia, rozličná len bude miera spoluúčasti. V každom prípade je poistenie dobrovoľné a je na rozhodnutí návštevníka hôr, či si takéto poistenie uzavrie.

SITA

obsah | Slovenská republika