Slovensko získalo investíciu desaťročia

Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën si vybrala za miesto pre svoj nový závod Slovensko. Trnava porazila v súťaži o investíciu za 28 miliárd korún ďalšie tri stredoeurópske štáty vďaka kvalitnej pracovnej sile a infraštruktúre. Druhý najväčší európsky výrobca áut sa stane spolu s Volkswagenom najvýznamnejším investorom na Slovensku a čiastočne zmení tvár slovenskej ekonomiky.

Nový závod začne v roku 2006 vyrábať 300-tisíc malých Peugeotov a Citroënov ročne a zamestná 3500 ľudí. Automobilová výroba sa stane najdôležitejšou časťou slovenského priemyslu a zaradí krajinu k najväčším producentom áut na svete. "Slovensko získalo ďalšiu lokomotívu," vyhlásil premiér Mikuláš Dzurinda. Rozhodnutie Francúzov považuje za prejav dôvery v Slovensko. Minister hospodárstva Róbert Nemcsics hovoril o investícii desaťročia a podobný názor majú aj ekonomickí analytici.

Na fabriku sa teší celý trnavský región, kde nezamestnanosť prekračuje 12 percent. Predpokladá sa, že mimo závodu vznikne ďalších 6000 pracovných miest vo firmách, ktoré budú pre PSA dodávať dielce a robiť obslužné práce. "Časť z nich bude z radov súčasných nezamestnaných, znížia sa teda náklady štátu a naopak, získajú príjmy z daní," povedal analytik Pavol Ondriska. Ekonómovia hovoria aj o zlepšení pracovnej morálky ľudí a priaznivejších mzdových podmienkach v regióne. Na budúci týždeň má vláda podpísať s investorom memorandum o porozumení. V ňom sa zaviaže k pomoci pri vytváraní podmienok investície.

Nemcsics odhadol, že štát na to bude potrebovať 6,5 miliardy korún, ale po spustení výroby budú verejné financie každý rok bohatšie takmer o 10 miliárd. Do začiatku výstavby v septembri tohto roka sa musia doriešiť vlastnícke vzťahy k pozemkom a dohodnúť legislatívne a daňové podmienky. Správa o investícii posilnila slovenskú menu o tridsať halierov a ekonómovia očakávajú,že Peugeot pritiahne na Slovensko aj ďalších investorov.

JURAJ JAVORSKÝ, SME

obsah | Slovenská republika