ANO spustí petíciu proti zmluve medzi Slovenskom a Vatikánom

Aliancia nového občana odštartuje na budúci týždeň petičnú akciu Za moderné Slovensko. Jej cieľom je zabrániť prijatiu "diskriminačnej zmluvy" o výhrade svedomia, ktorá má byť podpísaná medzi SR a Vatikánom. "Svojim charakterom zmluva zavádza kategóriu nerovnoprávnych, druhotriednych občanov," informovala hovorkyňa ANO Magda Krasulová.

Liberáli považujú za potrebné uskutočniť pred podpisom zmluvy s Vatikánom širokú celospoločenskú diskusiu, ktorá podľa nich úplne absentuje.

Témou má byť, či "chcú žiť Slováci v modernej spoločnosti, s možnosťou slobodného a zodpovedného rozhodnutia pre všetkých, alebo v konzervatívnej, kde možnosť výberu má len istá, vopred určená kategória občanov". ANO tiež zaujíma, či sa prijatím takejto zmluvy Slovensko "vzdiali od napredujúcich, vyspelých európskych krajín alebo sa k nim začlení".

Petičná akcia sa začne 18. októbra. V petičných stánkoch v ôsmich krajských mestách na Slovensku bude môcť každý slobodne vyjadriť svoj názor, dodala Krasulová.

Liberáli sa petíciu rozhodli vyhlásiť po tom, čo vo viacerých rímskokatolíckych kostoloch začalo združenie Fórum života zbierať podpisy za prijatie zmluvy s Vatikánom.

TASR

obsah | Slovenská republika