Záchranky prídu o peniaze

Záchranné služby prídu od septembra o časť peňazí, nepomohli im ani protesty priamo na ministerstve zdravotníctva, ktoré túto zmenu vo financovaní navrhlo. Podľa záchranárov to dokonca vyzerá tak, že ministerstvo chce vrátiť záchrannú službu späť nemocniciam a priškrtenie rozpočtu má byť k tomu prvým krokom.

Podľa cenového opatrenia, ktoré má začať platiť v septembri, dostane záchranka na sanitku bez lekára mesačne 499-tisíc korún, namiesto súčasných 530-tisíc. Za sanitku s lekárom dostane záchranka 798 000 Sk mesačne namiesto exministrom Rudolfom Zajacom schválených 860-tisíc korún.

"Podľa našich analýz sa ukázalo, že finančné toky smerujúce k niektorým prevádzkovateľom záchrannej služby sú nadštandardné, pričom títo následne vykazujú nadpriemerný zisk," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Silvia Balázsiková. Nadbytočné financie treba podľa nej presunúť tam, kde, naopak, chýbajú. "Úloha záchranných služieb je síce pri záchrane ľudských životov nepopierateľná, spočíva však hlavne v stabilizácii pacienta a jeho prevoze do zdravotníckeho zariadenia. Boj o život pacienta a jeho následná liečba je už úlohou spomínaných zdravotníckych zariadení, kde je v súčasnosti alarmujúci nedostatok financií," dodala.

Za obdobie september až december 2006 tak zdravotné poisťovne ušetria 45 miliónov korún. Za roky 2007 až 2009 ministerstvo predpokladá úsporu vo výške 134,6 milióna ročne.

Prevádzkovatelia záchranných služieb však proti takémuto cenovému opatreniu protestujú, jeho zavedenie do praxe by si podľa nich odniesli pacienti. "Znamenalo by to menej peňazí na nevyhnutnúj modernizáciu záchrannej zdravotnej služby, na obmenu zastaraného vozového, prístrojového a materiálového vybavenia staníc a v neposlednom rade do motivácie, vzdelávania a miezd ľudí," tvrdia v spoločnom stanovisku zástupcovia záchranných služieb Resustic - Zemplín, Rescue System Slovakia, Slovenská záchranná, Zamed, Zdravotná doprava, Wespa a Združenie neštátnych záchranných a dopravných služieb Slovenska.

Znižovanie platieb pre záchranky by podľa niektorých prevádzkovateľov mohlo spôsobiť aj to, že spoločnosť skrachuje a záchranka sa vráti pod nemocnicu, ktorá ju prevádzkovala v minulosti. "Môžem celkom určite vyhlásiť, že o návrate záchranných služieb pod zdravotnícke zariadenia sa rokovaní s prevádzkovateľmi nehovorilo," reagovala Balázsiková. Na schôdzke s ministerstvom sa záchranári na ničom nedohodli, ďalšie stretnutie je naplánované na september.

PRAVDA, SLÁVKA SÉLEŠOVÁ

obsah | Slovenská republika