Na Slovensko za pápežom mieria novinári z celého sveta

Desiatky televíznych štábov, korešpondenti známych či menej známych novín, zástupcovia svetových tlačových agentúr - v týchto dňoch si všetci posvietia na Slovensko.

Na ministerstve zahraničia sa zatiaľ akreditovalo asi 1000 novinárov, veľká časť z nich zo zahraničných médií. Ďalších 60 novinárov tzv. vatikánistov príde v pápežovom sprievode. Očakáva sa viac ako 30 televíznych štábov. Len prílet a odlet hlavy katolíckej cirkvi bude od STV preberať 32 verejnoprávnych televízií a niekoľko ďalších súkromných.

Po slovenských novinároch prevládajú počtom Poliaci, prídu ale aj z Kanady, Ameriky, USA, Veľkej Británie, Ruska či kameraman z Južnej Afriky. Medzi akreditovanými je napríklad aj americká FOX TV, ktorá má 85 miliónov divákov či médiá ako ABC News, ITAR TASS, Le Mond, The New York Times, Le Figaro, Liberation, ABC, AFP, Reuters, DPA, CBS News a mnoho ďalších.

Záujem novinárov je oveľa väčší ako v roku 1995. "Zdôvodňuje sa to aj tým, že vzhľadom na jeho vek tých ciest už nebude až tak veľa, a preto sú pre novinárov lukratívnejšie," povedal Branislav Záhradník z STV.

Slovensko s pápežom však nebude pútať pozornosť len počas návštevy. Už od minulého týždňa sa na hovorcu KBS Mariána Gavendu obracia okrem slovenských novinárov denne 5-6 zahraničných televíznych a rozhlasových štábov. "Pýtajú sa, aká je tu cirkev, aká je tu politická situácia, ako je možné, ako je vysvetliteľné, že kým v iných krajinách Európy klesá počet veriacich, tu stúpol za posledných 10 rokov o 10 percent," povedal Gavenda. Najčastejšou otázkou, ktorá zahraničným novinárom vŕta v hlave, je podľa Gavendu táto: "Čím je to Slovensko také zaujímavé, že si ho pápež vybral už po tretíkrát a dokonca príde na štyri dni, čo uňho nebýva zvykom?" Napríklad nedávno odmietol účasť na svetovom stretnutí rodín v Manile a spojil sa s ním len cez obrazovku.

"Slovensko ho upútava už trvalo," hovorí Gavenda. "Z audiencií je zrejmé, že je mu veľmi blízke, je to krajina, kam veľmi rád chodil, cíti, že tí ľudia ho majú radi." Je tu však podľa neho aj iný motív: "Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa kresťanská viera udržala taká kompaktná. Tá viera nie je načatá nejakými polemikami."

Slovensko podľa pápeža môže vďaka svojej duchovnej tradícii pri kontakte s Európou "dodať túto soľ" ostatným krajinám.

MIRKA KERNOVÁ

obsah | Slovenská republika