Najstarší panelák na Slovensku má 50 rokov

Živio! Najstarší panelák v Bratislave a na celom Slovensku sa dožil päťdesiatky! Predchodca panelových ,,králikární'' á la Petržalka sa ešte aj po piatich desiatkach rokov teší dobrému technickému stavu!

Šesťposchodový panelový dom na Kmeťovom námestí č. 5 a 6 postavili pracovníci Stavoprojektu Bratislava v roku 1955 za rekordné tri mesiace! Projektanti pri stavbe vychádzali - ako bolo v tom období dobrým zvykom či skôr povinnosťou - zo sovietskych skúseností. V dome je 36 bytových jednotiek, na prízemí sú trojizbové byty, na ostatných poschodiach dvojizbové. Na rozdiel od klasických petržalských panelákov sú na dome ozdobné rímsy a časť chodieb je vykladaná umelým mramorom. V bytoch sú aj ozdobné rohy. Nebyť viditeľných škár medzi panelmi, dom by ste nerozoznali od tehlového.

Stavba jedného bytu vtedy stála 130 000 korún československých. Dôležitejšia však bola rýchlosť výstavby. A tá bola podstatne kratšia než pri murovaných domoch. Prví nájomníci sa do domu sťahovali v januári 1956. Bol medzi nimi aj vtedajší odborník na tepelné rozvody Jozef Bartek (83). V panelovom dome na Kmeťovom námestí žije dodnes! "Byty boli pridelené ľuďom zainteresovaným do výstavby domu. Našou úlohou bolo sledovať vlastnosti domu a upozorňovať na prípadné nedostatky. V jednom byte býval statik, v ďalšom odborník na elektrické rozvody, v treťom odborník na vodoinštaláciu. Žiadne veľké nedostatky neboli zistené, občas sa vyskytli problémy so zatekaním. Ale ja som s bytom aj po päťdesiatich rokoch veľmi spokojný," skonštatoval pamätník výstavby najstaršieho panelového domu na Slovensku.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika