Pri omši za pápeža sa ľudia tlačili

Asi tritisíc ľudí prišlo včera do Dómu svätého Martina v Bratislave na omšu za pápeža Jána Pavla II. Prišlo ich viac, ako sa do chrámu mohlo zmestiť, po chvíľke niektorí pre tlačenicu vychádzali. Na dverách Dómu nebol reproduktor, tí, čo zostali vonku, nič nepočuli.

Omšu celebroval apoštolský nuncius Henryk Józef Nowacki, asistoval mu arcibiskup Ján Sokol. O pol jedenástej sa rozozvučali vo všetkých katolíckych kostoloch na Slovensku zvony. Na omši boli všetci traja najvyšší ústavní činitelia.

Pre päťdesiatšesťročnú Danielu znamenal pápež "fantastickú osobnosť", ktorá spojila všetko dobro v ľuďoch. Osobne sa s ním stretla v roku 1981 na námestí sv. Petra v Ríme - keď zakričala, že je z Bratislavy, pápež k nej prišiel a povedal: "Boh ťa žehnaj, dieťa moje."

"Nejaký čas som žila v Ríme a tam som mala príležitosť viackrát prísť na Námestie sv. Petra," povedala Alžbeta (33). Pápež mal podľa nej mladým ľuďom veľa čo povedať.

"Predstavoval ľudskosť, aj to božské, nejakú nadstavbu nad človekom. Pre mňa predstavoval prepojenie s niečím vyšším," tvrdí Mária (55). O smrti sa dozvedela z televízie, ktorú mala stále zapnutú. Za komunizmu sledovala pápeža "len tak okrajovo", ale potešilo ju, že bol Slovan. Jeho "úžasné cesty" sledovala na ORF.

Manželský pár pred kostolom nadával na Slovenskú televíziu, že o pápežovi informovala neskoro. Preto pozerali TA3. Osemročný Adam bol smutný. Pápeža mal rád a jeho smrť mu prišiel oznámiť otec, keď už bol v posteli. Nowacki povedal, že to bol pápež, ktorý nám povedal, čo je to dôstojnosť človeka. "Jeho prvé slová boli - nebojte sa."

Sokol dúfa, že Duch svätý kardinálov osvieti, aby vybrali toho správneho človeka, ktorý Jána Pavla II. nahradí. Podľa neho je zbytočné hovoriť o favoritoch, pretože sa vždy môže stať, že to nakoniec bude niekto úplne iný. Mal by to však byť komunikatívny človek. Sokol si nemyslí, že v zásadných otázkach, ako je napríklad interrupcia, sa bude postoj pápeža meniť. "To nikdy, to je boží zákon, nad ktorým ani pápež nemá moc." Omše za pápeža slúžili kňazi už v sobotu. Konferencia biskupov hodinu po jeho smrti ľudí opäť vyzvala, aby sa zaňho modlili.

(mož)

obsah | Slovenská republika