Kukan chce slovensko-poľskú olympiádu 2018

Slovensko má skúsenosti z toho, ako sa usilovať o získanie usporiadania olympijských hier, i keď bez výsledku. "Možno by bolo dobré, keby sme v budúcnosti tieto skúsenosti využili a keby sme urobili ďalší pokus spoločne s Poľskom," uviedol na tlačovej besede v Tatranskej Lomnici minister zahraničných vecí Eduard Kukan.

Myšlienku na zorganizovanie spoločnej olympiády v roku 2018 predniesol E. Kukan vo svojom príhovore pred účastníkmi medzinárodnej konferencie Spoločne do Európy, spoločne pre Európu, ktorá sa dnes konala vo Vysokých Tatrách.

Myšlienka sa podľa Kukana ujala medzi poľskými účastníkmi konferencie. Rok 2018 je podľa Kukana dosť reálny čas na prípravu tak, aby sme boli úspešní. "Keď už som prišiel s touto myšlienkou, budem sa usilovať, aby sa z nej stal seriózny projekt," doplnil Kukan. Ministra zahraničných vecí podporil aj primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš, ktorý bude v pondelok rokovať s primátormi Popradu a Liptovského Mikuláša o prípadnej kandidatúre Tatier na zorganizovanie zimných olympijských hier. Podľa primátora Zakopaného Piotra Baka Medzinárodný olympijský výbor v predchádzajúcich rokoch nebol príliš naklonený myšlienke spoločnej olympiády. "V budúcnosti budú možno iné pravidlá," uviedol.

Na medzinárodnej konferencii Spoločne do Európy, spoločne pre Európu diskutovali predstavitelia samosprávy, štátnej správy, mimovládnych organizácií a podnikateľských subjektov o nových možnostiach a príležitostiach po vstupe oboch krajín do Európskej únie 1. mája. Účastníci diskutovali o príprave spoločných projektov na poľskej i slovenskej strane v regióne Tatier, ktorý už niekoľko rokov spolupracuje aj v rámci Euroregiónu Tatier. Záštitu nad podujatím prevzali ministri zahraničných vecí Poľska a Slovenska Wlodzimierz Czimosziewicz a Eduard Kukan.

PRAVDA

obsah | Slovenská republika