Vo Fiľakove majú 2-tisícročný ohrievač

Orientálny dymák či prenosný ohrievač zo 6. alebo 7. storočia pochádzajúci z Číny je jedným z najkurióznejších exponátov Mestského múzea vo Fiľakove. Zaujímavý však nie je len jeho vek a pôvod, ale aj spôsob, ako sa dostal na Slovensko.

"Po oslobodení Fiľakova v roku 1945 ho obyvatelia mesta našli na jednej z ulíc, na ktorej sa zdržiavali sovietske vojská," povedal zamestnanec múzea Jozef Jačmeník. Tí si v ňom údajne prihrievali fazuľu a zemiaky. Pri rýchlom odchode z mesta ho zrejme zabudli.

Ďalším pozoruhodným exponátom je prototyp hracej skrinky z prvej polovice 19. storočia. Prístroj vyrobený neznámym majstrom v Prahe má dômyselne predinštalovaných osem melódií, napríklad českú hymnu. Presný dátum výroby síce archivári nepoznajú, isté je, že hrací valec vyšiel v roku 1824 z dielne Ludviga Heincza.

Mestské múzeum vo Fiľakove, ktoré fungovalo do polovice 80. rokoch 20. storočia ako okresné múzeum, opätovne zriadili v roku 1994. Zbierky, ktoré sa pri jeho zrušení dostali do rôznych slovenských a zahraničných múzeí, sa obnovili len čiastočne. K tým, čo sa do Fiľakova vrátili, patrí prachotesný držiak na cigary, výrobok majstar puškára v Budapešti z roku 1789. Unikátny je tiež fotografický prístroj Box, vyrobený v roku 1914 v Prahe.

TASR

obsah | Slovenská republika