Ohlasy na prezidentské volby

Ivan Gašparovič, víťaz prezidentských volieb: Ďakujem občanom za dôveru a urobím všetko preto, aby som ich nesklamal.

Vladimír Mečiar, neúspešný kandidát: Ďakujem aj tým, čo ma nevolili. Sňali zo mňa ťažký balík za to, čo tu bude. Novému prezidentovi vcelku žičím. O pol roka bude všetko inak. Ak Smer a vládna koalícia vedia spolupracovať na voľbe prezidenta, nech preberú zodpovednosť za výsledky štátu. O chvíľu tu bude kríza v parlamente, vo vláde a v stranách.

Rudolf Schuster, prezident: Víťazstvo Ivana Gašparoviča je výsledkom demokratického rozhodnutia voličov.

Pavol Hrušovský, predseda NR SR a KDH: Občania výsledkom aj účasťou odkázali politikom, že s Vladimírom Mečiarom nie. Predseda HZDS naozaj utrpel definitívnu porážku, prvú a najvážnejšiu vo svojej politickej kariére.

Mikuláš Dzurinda, premiér a predseda SDKÚ: Výsledok ma prekvapil, očakávali sme tesnejší výsledok. Občania Slovenska rozhodli, že prezidentom bude Ivan Gašparovič. Ja ich rozhodnutie rešpektujem.

Gyula Bárdos, predseda poslaneckého klubu SMK: Občania Slovenska sa rozhodli. Politici to musia akceptovať. Budeme sa snažiť korektne spolupracovať s hlavou štátu. Dúfam, že vzťah medzi prezidentom Ivanom Gašparovičom a poslancami bude štandardný.

Ľubomír Lintner, podpredseda ANO: Zvolenie Ivana Gašparoviča za prezidenta je ďalšia frčka vládnej koalícii. Správanie Vladimíra Mečiara a HZDS sa po neúspechu zmení. Asi sa stratí tá lojálnosť ku koalícii. Pre koalíciu nastáva oveľa zložitejšia situácia.

Róbert Fico, predseda Smeru: Chcel by som odkázať pánu Hrušovskému, aby zostal u svokry až do roku 2006, aj ostatným koaličným predsedom, ktorí takýmto spôsobom odignorovali druhé kolo prezidentských volieb. Ukázalo sa, že Smer mal správnu intuíciu a podporil kandidáta, ktorý mal všetky predpoklady stať sa prezidentom.

Zuzana Martináková, predsedníčka Slobodného fóra: Voliči sa zachovali veľmi zodpovedne, zodpovednejšie, ako niektorí najvyšší ústavní činitelia.

(vv), PRAVDA

obsah | Slovenská republika