SR odpustí Sudánu a Afganistanu pohľadávky za miliardu

Slovensko pravdepodobne odpustí Sudánu a Afganistanu pohľadávky v objeme približne 1,195 mld. Sk. Neočakáva totiž splatenie svojich pohľadávok v dohľadnom čase vzhľadom na politickú a ekonomickú situáciu v Islamskom štáte Afganistan a v Sudánskej republike.

Ministerstvo financií SR (MF) navrhuje odpustiť pohľadávky voči týmto dvom krajinám v celej výške. Pohľadávky voči Sudánu a Afganistanu sú štátnym finančným aktívom, preto ich odpustením pohľadávok sa ešte bude zaoberať vláda SR.

Pohľadávku voči Sudánu eviduje MF vo výške 1,107 mld. Sk, pričom MF ju navrhuje odpustiť v rámci iniciatívy HIPC pre veľmi zadlžené chudobné krajiny. Voči Afganistanu má Slovensko pohľadávku v objeme viac ako 88 mil. Sk. Odpustenie tejto pohľadávky navrhuje MF urobiť v rámci oficiálnej rozvojovej pomoci (ODA).

V roku 2002 sa členské štáty Európskej únie (EÚ) zaviazali, že do roku 2006 zvýšia podiel svojej oficiálnej rozvojovej pomoci na hrubom národnom dôchodku (HND) na kolektívny priemer EÚ vo výške 0,39 %. Pre nové členské krajiny sa stanovil cieľ zvýšiť oficiálnu rozvojovú pomoc aspoň na 0,33 % HND. Rozvinuté krajiny sa zaviazali zvýšiť rozvojovú pomoc na 0,7 % HND do roku 2015. V júni tohto roka Európska rada potvrdila svoje odhodlanie splniť tieto záväzky a stanovila EÚ nový kolektívny cieľ, podľa ktorého má do roku 2010 uvedený pomer dosiahnuť 0,56 %. Odpustenie dlhu v týchto chudobných krajinách sa pozitívne odrazí podľa MF v štatistických výkazoch poskytnutej oficiálnej rozvojovej pomoci SR.

SME

obsah | Slovenská republika