Husajnov ochrankár sa na Slovensku stratil

Utečenec z Iraku, ktorý minulý týždeň požiadal na Slovensku o politický azyl, patril skutočne k ochranke syna Saddáma Husajna. Denníku SME to potvrdil vysokopostavený zdroj z tajných služieb. Včera však Iračan z tábora v Adamove náhle zmizol. Saddámov syn Udaj je druhým najmocnejším mužom v Iraku. Člen jeho ochranky má veľkú cenu pre americké tajné služby, najmä v čase, keď Amerika pripravuje útok na Irak.

"Mal vysoké postavenie a mal by poznať iracké operácie a pohyby. Navyše, Udaj Husajn je naším terčom," povedal Steve Baker, americký expert na Irak z Centra pre bezpečnostné informácie. Utečenca po zadržaní umiestnili slovenské úrady v záchytnom tábore, kde bol podľa informácií SME ešte v stredu večer. Včera ráno po ňom zostala iba prázdna izba. "Takých ľudí na svete nie je veľa," povedal zdroj zo slovenských tajných služieb, ktorý nechce byť menovaný. "Dezertérov z Iraku, ktorí videli do vnútra bagdadskej politiky, nie je veľa," potvrdil aj Baker.

Slovenské tajné služby sa dostali do sveta veľkej špionáže, ale informácia o ochrankárovi unikla do médií z ich prostredia. "Bolo to zlyhanie slovenských orgánov," povedal zdroj zo slovenských tajných služieb. "Iracká kontrarozviedka už určite začala konať. Zisťuje, čo všetko bodyguard vedel." Slovenské úrady nechcú nič komentovať. Slovenská informačná služba, riaditeľ tábora v Adamove Daniel Mráz aj minister vnútra Ivan Šimko odmietali akékoľvek vyjadrenie.

Udajov ochrankár zmizol z Adamova zrejme bez problémov. "Utečenci majú právo hocikedy vstúpiť do azylu a hocikedy sa ho vzdať. Migračný úrad nemôže obmedzovať ich osobnú slobodu," povedal Bernard Prieceľ, riaditeľ Migračného úradu.

MICHAL FRIŠ, SME

obsah | Slovenská republika