Obria šachovnica v Levoči

Levoča má gigantickú šachovnicu! Postavili ju nedávno v átriu budovy Stredného odborného učilištia (SOU) internátneho pre zrakovo postihnutú mládež v Levoči a slúži najmä slabozrakým a nevidiacim stredoškolákom. Gigantická šachovnica má rozmery 3,2 x 3,2 metra.

Figúrky vysoké 30 a 68 centimetrov sú vyrobené z jelšového dreva. Nápad vytvoriť v priestore átria šachovnicu vznikol spontánne v hlavách ľudí z Klubu priateľov školy. Z vlastných a sponzorských peňazí dali vyrobiť figúrky i šachovnicu. "Pri rekonštrukcii átria nám vznikol veľký voľný priestor. Uvažovali sme, čo by sme tam mohli dať, a napadlo nám, že šachovnicu. Slabozrakí a nevidiaci totiž radi hrajú šach. Takto nemusia byť zatvorení v izbách, ale môžu tráviť voľný čas na čerstvom vzduchu," povedala riaditeľka SOU Edita Tarajčáková (45).

Števo Marcin (16) holduje kráľovskej hre niekoľko rokov a gigantickú šachovnicu privítal. "Hrá sa mi na nej dobre. Je na nej lepšia orientácia ako na malej šachovnici," konštatoval študent. Práve na rozvíjanie orientácie v priestore majú veľké šachy v prvom rade slúžiť. Vyše 90 študentov SOU sa už teší na tradičný šachový turnaj. Bude sa odohrávať aj na novej veľkej šachovnici. Figúrky z jelšového dreva vyrobili v Bojniciach.

SOU internátne pre zrakovo postihnutú mládež v Levoči je jediným svojho druhu na Slovensku. Otvorili ho už v roku 1948. V súčasnosti sa v ňom učí 92 žiakov. Vzdelávajú sa v trojročných učebných odboroch čalúnnik, technicko-administratívny pracovník, knihár a strojný mechanik.

NOVÝ ČAS

obsah | Slovenská republika