Hrozba terorizmu trvá, je Slovensko pripravené?

Rezorty zvýšili ochranu, opatrenia, ktoré prijali po útokoch a pred 11. septembrom, sa však snažia utajiť. Podľa prieskumu, ktorý v máji zverejnilo ministerstvo obrany, iba 27 % občanov SR verí, že naša armáda vie čeliť hrozbe terorizmu... Armáda však ubezpečuje, že je na ňu pripravená.

Zajtra si svet pripomenie prvé výročie útokov na USA. Krajiny protiteroristickej koalície v uplynulých dvanástich mesiacoch robili všetko pre zvýšenie bezpečnosti svojich občanov. Slovensko nebolo výnimkou, i keď všeobecne medzi Slovákmi panuje názor, že naša krajina je mimo nebezpečenstva a záujmu teroristov. "Preventívne opatrenia sú absolútne správne. Aktivity teroristov boli zachytené aj v krajinách, v ktorých to nikto nečakal, napríklad vo Švédsku. Je lepšie urobiť preventívne opatrenia, ako znášať následky," zdôraznil v rozhovore pre Národnú obrodu analytik Grigorij Mesežnikov.

Do scenára protiteroristických opatrení zapadá aj aktívna účasť slovenských vojakov v Afganistane. "To, že pomáhajú pri obnove Afganistanu, je praktickým naplnením predsavzatí krajiny protiteroristickej aliancie. Neviem si predstaviť, že by sa Slovensko zachovalo inak, hoci niektoré sily slovenskej politickej scény, bohužiaľ, rozhodnutie o vyslaní vojakov do Afganistanu kritizovali," dodal politológ Mesežnikov.

Ako je teda Slovensko pripravené na prípadnú hrozbu teroristického útoku?

Sme na tom lepšie ako vlani

"Na eventualitu prípadnej teroristickej hrozby sme pripravení nepochybne lepšie ako pred rokom," tvrdí minister obrany SR Jozef Stank. Hneď po vlaňajšom 11. septembri urobila armáda niekoľko mimoriadnych bezpečnostných krokov. Skvalitnilo sa vojenské zdravotníctvo, ktoré je podľa ministra schopné okamžite reagovať na prípadný biologický útok. Vojenskí lekári majú k dispozícii zariadenia, ktoré vedia identifikovať napr. antrax v priebehu jednej hodiny. V čase vlaňajších útokov to trvalo 48 hodín... V pohotovosti je mobilná poľná nemocnica, využiteľná aj v ťažkých terénoch.

Pripravené sú aj štyri špeciálne jednotky (po 10 mužoch) určené na protiteroristické operácie. V prípade potreby ich doplnia ďalší špecialisti: ženisti, potápači, ostreľovači. Na riešenie krízových situácií je v rezorte obrany navyše vyčlenených 80 profesionálnych vojakov, do 1 200 vojakov základnej služby a 50 vozidiel. Vzdušný priestor monitoruje posilnený pohotovostný systém.

V budúcnosti budú nasledovať ďalšie opatrenia: napr. hlavní armádni funkcionári dostanú mobilné telefóny na prenos utajovaných skutočností, na tento účel bude dobudovaná aj počítačová sieť.

DUŠAN KNAP

obsah | Slovenská republika