Od septembra sa zmenia podmienky udeľovania štátneho občianstva

Od 1. septembra 2005 sa zmenia podmienky udeľovania štátneho občianstva a v mnohých prípadoch sa tiež uľahčí procedúra jeho nadobúdania. Vyplýva to z novely zákona o štátnom občianstve, ktorú dnes schválila vláda.

"V súlade s Európskym dohovorom o občianstve budú môcť nadobudnúť slovenské občianstvo aj osoby, ktoré mali na Slovensku trvalý pobyt najmenej tri roky pred dosiahnutím 18 rokov," informovala po rokovaní vlády novinárov Monika Kuhajdová z ministerstva vnútra. Občianstvo budú môcť podľa nej ľahšie získať aj cudzinci, ktorým bol udelený azyl a osoby, ktoré sa narodili na Slovensku a najmenej tri roky pred podaním žiadosti o občianstvo mali na Slovensku trvalý pobyt. Ľahšie získajú občianstvo aj osoby, ktoré žijú na Slovensku najmenej desať rokov a v čase podania žiadosti im bol udelený trvalý pobyt.

Niektorým skupinám žiadateľov sa získanie občianstva však skomplikuje. V prípade zahraničných Slovákov bude zásadnou podmienkou získania občianstva dvojročný pobyt na Slovensku. Cudzinci, ktorí uzavrú manželstvo so slovenským občanom, budú môcť požiadať o naše občianstvo až po troch rokoch manželského spolunažívania na Slovensku.

Podľa novej úpravy voči žiadateľovi už nebude môcť byť vedené trestné stíhanie, konanie o administratívnom vyhostení alebo o odňatí azylu. Štátne občianstvo nezíska ani žiadateľ, voči ktorému je vedené vydávacie konanie.

SME

obsah | Slovenská republika